Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Da li je kupovina udela Telekoma od OTE dobra ideja?



To što je država odlučila da u potpunosti postane vlasnik Telekoma Srbija i da se od grčke kompanije OTE otkupi 20 odsto akcija ovog preduzeća, različito se tumači, mada postoji saglasnost da će se time umnogome olakšati poslovanje ove kompanije.
telekom-srbije3
U Vladi su juče rekli da nemaju novih informacija o kupovini akcija od grčkog partnera i da će, kada ih bude bilo, to zvanično objaviti. Prema ranijim najavama, proces će biti završen do kraja godine. Međutim, od toga kada će tačno biti potpisan ugovor o kupovini, mnogo je važnije, kakve će biti posledice po ovu kompaniju, ali i po Srbiju.

Glavna pitanja koja se postavljaju je – da li je reč o nepotrebnom gomilanju državnog kapitala ili o povećanju atraktivnosti Telekoma za eventualnu privatizaciju u budućnosti ili izlazak na berzu.

Telekom će biti atraktivniji kupcima

Ivan Nikolić, ekonomista, veruje da će nakon što bude 100 odsto u vlasništvu Srbije, Telekom biti mnogo atraktivniji budućim kupcima.

"Kada govorimo o Telekomu, bitno je istaći da postoji jasna rešenost da se ta kompanija proda. Zbog toga, koliko god ovo sad platili, taj novac će prodajom biti nadoknađen i mislim da se akcije od OTE kupuju baš zbog toga. Državni Telekom će biti atraktivniji nekom budućem kupcu, jer će on znati tačno šta kupuje", kaže Nikolić, ali dodaje da vidi jedan problem u otkupu akcija od OTE.

"Ono gde ja vidim problem je cena, odnosno 380 miliona evra koji se pominju. Mi ne znamo da li je ona određena na osnovama procene rađene u tenderu prilikom pokušaja prodaje Telekoma ili nije, jer shodno sadašnjoj situaciji u Grčkoj, možda smo mogli da kupimo tih 20 odsto za manje para", kaže Nikolić.

Kupovina akcija od OTE politička odluka?

Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, smatra da odluka o kupovini 20 odsto akcija Telekoma Srbija od OTE nije doneta u najbolje vreme, jer "ulazimo u neizvesnu i tešku godinu.

"Zašto se to dešava baš sada, iako smo nedavno mi pokušavali da prodamo Telekom, teško je reći. Mislim da postoji politički dogovor sa Grčkom da se to učini. Verovatno je Grčka želela da se toga reši ili postoji neka naša obaveza prema Grcima. Verujem da je u pitanju nešto od toga", kaže Kovačević, dodajući da postoji i mnogo nepoznanica o odnosu Telekoma i OTE.

"Telekom nije nikada bio dovoljno transparentan i mi nikada nismo znali u kojoj meri zapravo OTE utiče na njegovo poslovanje", zaključuje Kovačević.

Nakon neuspešne privatizacije

Za 20 odsto akcija grčkom partneru će biti isplaćeno oko 380 miliona evra, a kako je ranije istakao premijer Mirko Cvetković, budžet Republike Srbije neće biti opterećen niti dodatno zadužen za taj iznos, budući da će Telekom sam, iz kredita, finansirati kupovinu akcija od OTE.

Privatizacija Telekoma je u proleće ove godine proglašena neuspešnom, jer jedina zainteresovana kompanija Telekom Austria nije ispunila finansijske uslove koje je vlada odredila. Telekom Austria je ponudio najpre 950 miliona evra, a potom 1,1 milijardu, dok je Vlada Srbije za paket od 51 odsto vlasništva Telekoma tražila najmanje 1,4 milijarde evra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες