Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Dodik: BIH da prizna genocid Turske nad Jermenima



SNSD će uputiti Parlamentu BiH predlog zakona o zabrani negiranja turskog genocida nad Jermenima 1915. godine.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da će SNSD, odmah posle praznika, uputiti u parlament BiH predlog zakona o zabrani negiranja turskog genocida nad Jermenima 1915. godine.

Na ovaj potez, kaže Dodik, Srpska se odlučila kako bi se pridružila svim civilizovanim zemljama koje su osudile taj genocid.

- Genocid nad Jermenima nesumnjivo se desio i ubijeno je milion i po ljudi. Kada bi se radila generalna analiza istorije, moglo bi se doći i do toga da su Turci počinili genocid i nad Srbima u vreme Otomanskog carstva - rekao je Dodik.

Usledio je žestok odgovor iz Sarajeva i Ankare. Vodeće bošnjačke partije osudile su inicijativu RS, uz ocenu da je neprihvatljivo da ovo pitanje pokreće “genocidna i zločinačka RS”.Turski dnevni list “Zaman” objavio je tu informaciju nudeći žestok odgovor i navodeći da Dodik ovakvim pristupom provocira Tursku. Zaključuju da Dodik ovime napada Tursku, moćnog saveznika SAD i najjaču silu na Balkanu!

“Zaman” navodi da predsednik RS na ovaj način želi “prikriti istinu o genocidu koji je počinjen u BiH”.

Komentarišući reakcije u Turskoj i Sarajevu, Dodik je rekao da je Turska u BiH potpuno navijački nastrojena i da štiti samo bošnjačko-muslimanske interese.

- Turska ne vodi računa da u BiH žive i drugi narodi i da RS nema razloga da razume njihove napore da budu opšteprihvaćena strana - poručio je Dodik.

U Klubu poslanika SNSD u Parlamentu BiH kazali su da se uskoro može očekivati sastanak predstavnika ove stranke povodom predlaganja pomenutog zakona. I da Sarajevo želi da uz pomoć Turske ostvari potpunu dominaciju bošnjačkog naroda u zemlji.

U SNSD kažu da treba slediti primer Francuske, prve evropske zemlje koja je zakonom priznala genocid nad Jermenima 2001, ali tada nisu bile predviđene kazne.

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je prošle sedmice Nacrt zakona o zabrani poricanja genocida, među kojima i jermenskog 1915. i propisao zatvorsku i kaznu do 45.000 evra za svako javno negiranje genocida.

Turska je odmah opozvala ambasadora iz Pariza i prekinula zvanične kontakte i vojnu saradnju s Francuskom.

I Evropski parlament priznao je genocid nad Jermenima 18. juna 1987. Grčka, koja ima stalne sukobe sa Turskom, 1996. godine je proglasila 24. april Danom sećanja na genocid koji je nad Jermenima sproveo turski režim.

Danas oko 3,2 miliona Jermena živi u Jermeniji, ae procenjuje se da ih u dijaspori živi osam miliona, pre svega, u Rusiji, SAD, Kanadi, na Bliskom istoku i u Francuskoj.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου