Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Grčka: Turski agenti podmetali požare


Bivši turski premijer Mesut Jilmaz priznao da su iz tajnih fondova vlade finansirane akcije agenata koji su podmetali požare u Grčkoj 1995. i 1997. godine
 Požari u Grčkoj
Požari u Grčkoj
BIVŠI turski premijer Mesut Jilmaz priznao je da su iz tajnih fondova vlade finansirane akcije agenata koji su podmetali požare u Grčkoj 1995. i 1997. godine.
U razgovoru za turski list “Birgun” Jilmaz je objašnjavao kako premijer prosleđuje nasledniku informacije o dejstvima tajnih službi.
- Svi premijeri, kada im prestaje mandat, informišu naslednika o tome gde su i kako koristili tajne fondove. Tako su uradili i Erbakan, Edževit, Demirel, jedino Tansu Čiler nije želela da podeli informacije o raspolaganju tajnim fondovima - požalio se Jilmaz na svoju prethodnicu koju je nasledio na premijerskoj poziciji 1996.

Mesut Jilmaz je taj “premijerski mehanizam” o uvidu u državne tajne fondove ilustrovao akcijama kao što su “pokušaj državnog udara u Azerbejdžanu, podmetanje šumskih požara u Grčkoj, dok za ubistva Kurda ne postoje raspoložive informacije”.
Mediji u Grčkoj podsećaju da ovo nije prvi put da se razarajući požari u Istočnom Egeju i Zapadnoj Makedoniji, sredinom devedesetih, dovode u vezu sa agentima turskih tajnih službi.
Tadašnji premijer Kostas Simitis raspolagao je određenim informacijama, ali one nisu bile uverljive za ozbiljnu reakciju. Postavlja se pitanje kako bi ovaj istup bivšeg premijera mogao da se odrazi na odnose dveju zemalja, u situaciji kada Grčka ima previše unutrašnjih problema da bi otvarala front sa susedom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...