Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Jeftinija cena gasa za državu, ali ne i za potrošače



Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže za B92 da će Srbija Rusima, prema novom sporazumu, gas plaćati za oko 12 procenata jeftinije nego do sada.
gas1
To će državi doneti uštede od oko 100 miliona dolara godišnje, kaže Bajatović i dodaje da to ne znači da će gas pojeftiniti za potrošače.

Bajatović, naime, objašnjava da je sadašnja cena gasa nerealna, niža čak 20 odsto nego što bi trebalo, i da gas Srbijagas već prodaje jeftinije nego što ga plaća Rusima. Novim ugovorom sa Rusima biće manja zaduženja Srbijagasa, kaže Bajatović i navodi da je to zaduženje preveliko za tu kompaniju i da će, pre ili kasnije, postati deo javnog duga države Srbije.

Posrednik ne može da se izbaci

Komentarišući ulogu posrednika u nabavci gasa, preduzeća Jugorosgas, Bajatović kaže da ono ne može da se "izbaci" jer je to način na koji ruske kompanije posluju, kao i da se preko tog preduzeća ipak investira u gradnju gasovoda u našoj zemlji. On je, ipak, naveo da je pokrenuo pitanje visine provizije u Jugorosgasu u kome Srbijagas ima 25 odsto vlasništva.

On objašnjava da je odluka Vlade da se gas prodaje po nerealno niskoj ceni kako bi se zaštitio standard građana, a da će se taj minus pokriti u narednim godinama, "kada bude veći bruto društveni proizvod".

"Nadam se da će 2015. godine plate biti duplo veće nego što su sada", kaže Bajatović i dodaje da "kad plata bude 700 evra onda gas neće biti toliko skup za standard građana".

Srbijagas "preuzeo" socijalnu politiku NIS-a

Odgovarajući na pitanje kao je moguće da NIS ima rekordne profite, a Srbijagas posluje u minusu, Dušan Bajatović kaže da se "ranije socijalna politika vodila preko NIS-a, a danas preko Srbijagasa".

On objašnjava da je NIS sada u stranim rukama, pa je ostalo Srbijagasu i EPS-u da prodaju robu ispod cene.

"Koji bi Nikola Tesla mogao da nešto kupuje za pet dinara i prodaje za dva, a da posluje pozitivno", pita se Bajatović komentarišući navode o visokim zaradama menadžera u toj kompaniji. On dodaje i da je njegova plata 220.000 dinara, ali i da se ne može očekivati da će prvoklasni menadžeri raditi za 500 evra.

Prvi čovek Srbijagasa naglašava i da NIS domaćim izvorima nafte "pegla bilanse", dok, kako kaže, "mi uvozimo i ne plaćamo najmanje takse u Evropi".

Bajatović naglašava i da bi, da je na mestu Vlade Srbije, "gas prodavao po punoj ceni", ali da je odluka vlade razumljiva jer bi alternativa bila "smrzavanje".

Mađari nam "uzmu" 10-15 miliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže i da slede razgovori sa mađarskom stranom oko troškova transporta gasa preko te zemlje. On objašnjava da trenutno imamo šest puta veće takse nego zemlje Evropske unije.

Bajatović navodi da imamo troškove od 1,9 odsto ukupne vrednosti za rad kompresora i kaže da oni mogu da budu do jedan odsto "mada je i to preterano". Takođe, kaže on, čak jedan odsto su gubici iako ne mogu da pređu 0,3 procenta. Procena je da je tako, na oko 70 miliona evra, Srbija oštećena za 10 do 15 miliona, naglašava Bajatović i kaže da se Srbijagas spreman i za međunarodnu arbitražu ako ne bude dogovora sa Mađarima.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...