Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Koliko novca će nam trebati za život u 2012?



Za osnovne životne potrebe građana u narednoj godini će biti potrebno više od jedne i po prosečne zarade.
Ilustracija (Guliver/Getty Images)
Prema analizi Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) nema signala da će se u 2012. bolje živeti, izjavio je danas saradnik instituta Saša Đogović.

"Struktura potrošnje je takođe veoma nepovoljna, jer poslednji podaci govore da oko 44 odsto raspoloživih primanja tročlanog domaćinstva odlazi na pokriće troškova hrane, a negde još oko 15 odsto na režije, tako da 59 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće egzistencijalnih životnih potreba", rekao je Đogović na konferenciji za novinare u IZIT-u.

On je dodao da u razvijenim zemljama Evropske unije svega 15 odsto raspoloživih primanja odlazi na pokriće troškova za kupovinu hrane, podsetivši da je u Srbiji prosečna neto zarada u oktobru iznosila 38.167 dinara.

Za utehu je jedino projekcije da ne treba očekivati "eksplozivni rast inflacije" kako do kraja ove godine, tako i u narednoj godini.

"Imamo nisku agregatnu tražnju, pad cena sirovina, a to sve zajedno sa boljim poljoprivrednim rodom ove godine, predstavlja protivtežu eventualnom jačanju pritisaka na inflaciju", naveo je Đogović.

"Ovogodišnja inflacija bi mogla da se završi na kvoti od blizu osam odsto, što je iznad projektovane gornje granice od šest odsto", naveo je on.

Đogović je naglasio da samo početkom naredne godine treba očekivati "jednokratne inflacione stumulanse", odnosno da je moguć rast cena koje su pod ingerencijom države - komunalne usluge, akcizni proizvodi, cena struje....

Govoreći o standardu, ovaj ekonomista je istakao da je kupovna moć stanovništva u Srbiji i dalje ima opadajuću tendenciju, što je posledica pada privrednih aktivnosti u zemlji ali i ekonomske situacije u evro-zoni, na koju je privreda Srbije upućena.

I predsednik Srbije Boris Tadić je danas ukazao da će sledeća godina, a i 2013. biti veoma teške.

"Treba da budemo spremni za drugi udar krize, i 2012. i 2013. biće veoma teške, a značajniji rast možemo očekivati krajem 2013. ili početkom 2014. godine, ako se dobro odvijaju politički i ekonomski procesi u Evropi i na drugim neuralgičnim tačkama svetske ekonomije."


Đogović je istakao da je verovatno da će u 2012. godini privredni rast biti manji od projektovanog od 1,5 odsto.

"Čak i sa ovakvim postojećim trendovima u ukupnim privrednim aktivnostima, treba računati da nema poboljšanja životnog standarda ni u sledećoj godini. U najmanju ruku on će ostati na postojećem nivou", kazao je on.

Đogović je ukazao da je i pad godišnjeg prometa u trgovini na malo od 16,2 odsto jedan od pokazatelja pada životnog standarda.

(Tanjug)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....