Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

U Grčkoj sukobi demonstranata i policije ispred parlamenta


image
Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se danas s policijom ispred parlamenta u Atini, tokom parlamentarne debate o budžetu o kome će se poslanici izjašnjavati poslije ponoći, javile su agencije.Demonstranti su učestvovali u maršu kojim je obilježeno tri godine od kada je policija ubila tinejdžera u centru Atine.
Sukobi su potom udaljili od parlamenta. Anarhisti bacaju kamenje, boce i molotovljeve koktele, a policija je odgovorila suzavcem i šok-bombama.

U odvojenim protestima oko 2.000 srednjoškolaca ranije tokom dana učesnici su bacali kamenje, boce i narandže na policiju ispred parlamenta i razbili izloge dviju radnji i nekoliko autobuskih stanica, prenio je AP.

Prema saopćenju policije, dvije osobe su lakše povrijeđene.

Manji sukobi izbili su između demonstranata i policije i u drugim dijelovima prijestolnice, kao i Solunu, prenio je Tanjug.

Ulice Atine osigurava oko 5.000 policajaca.

Ubistvo petnaestogodišnjeg tinejdžera krajem 2008. pokrenulo je talas najtežih demonstracija praćenih nasiljem i sukobima demonstranata s policijom, kakav Grčka prije toga nije vidjela.

Demonstranti su, tokom dvije sedmice, u više gradova razbijali sve pred sobom i sukobljavali se s policijom, a analitičari su ocijenili da su kasnije dobili još veći zamah zbog raširenog nezadovoljstva građana političkim skandalima, velike nezaposlenosti među mladima, malih plaća i posljedica globalne recesije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου