Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

WSJ: Da li će oživeti irska funta i grčka drahma?


  • Greška pri učitavanju podataka.

Irska funta, grčka drahma i crnogorski perper mogli bi da se ponovo nađu na kursnim listama s obzirom da postoji intencija da odustanu od evra.
novac-funta
Wall Street Journal našao je dokaz tome u vesti da se irska centralna banka već sada raspituje za dodatne štamparske kapacitete u slučaju da ponovo krenu da izdaju sopstvene funte. Navodno su za sada, u slučaju da napuste evro, skloni da aktiviraju stare štamparije novca.

Irski Independent na tragu vesti Wall Street Journala napravio je danas analizu koliko bi zapravo vredela njihova valuta u odnosu na evro, a navodno bi vrednost bila veća od 1,27 evra.

"O tome nismo razgovarali", rekao je zvaničnik grčke centralne banke za Wall Street Journal odgovarajući na pitanje da li traže dodatna postrojenja za štampanje drahme. Ideja napuštanja evra u Grčkoj postoji još od ranije.

Dan nakon ove vesti u Grčkoj je sa simpatijama dočekana izjava bivšeg francuskog predsednika Valery Giscard d’Estainga koji kaže da je oporavak Grčke s jakom valutom dosta težak zadatak pa da bi zapravo trebali da razmisle o vraćanju nacionalne valute.

Susedna Crna Gora službeno nije u zoni evra, ali se evro koristi u toj zemlji, a trenutno razmišljaju "šta bi bilo, kad bi bilo" ukoliko bi uveli sopstvenu valutu, piše ovaj američki medij. Poslednji put Crna Gora je imala sopstvenu valutu daleke 1918 godine, a zvala se perper.

Zanimljivo je kako je samo dan nakon teksta u Wall Street Journalu reagovala crnogorska centralna banka saopštenjem kako "nestanak evra ne smatraju realnom opcijom".

"Nije istina da vagamo šta posle evra", navodi se u saopštenju centralne banke dok je iz kabineta premijera Igora Lukšića naglašeno kako je prioritet ekonomske politike očuvanje evra kao valute koja "osigurava monetarnu stabilnost, olakšava razmenu robe i usluga i doprinosi rastu investicija".

Međutim, tekst u Wall Street Journalu zapravo upozorava i na činjenicu da mnoge države izvan evrozone užurbano rade na planovima šta raditi u slučaju da padne evro. U tom slučaju Švajcarci još uvek nisu odlučili za koju valutu da vežu svoj franak i tako osiguraju stabilnost.

Velika Britanija, koja je nedavno bojkotovala plan Merkel-Sarkozy o zajedničkoj budžetskoj politici, zasebna je priča. Naime, na ostrvu se piše o strahu da bi štamparija De La Rue u Gatesheadu koja je zapravo rezervna štamparija za britansku funtu kao i za evro, mogla biti zatrpana narudžbinama drugih država za štampanje nacionalnih valuta.

S druge strane, Nemačka i Francuska uverene su u spas evra, ali razmišljanja drugih država ipak govore kako nisu svi sasvim uvereni u spas evrozone.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου