Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Atinjani na ulicama, kreditori traže rešenje


17. januar 2012. 11:56 > 14:26
Oko 10.000 ljudi učestvovalo je danas u štrajku u centru Atine zbog rigoroznih mera štednje i reformi koje sprovodi grčka vlada.
Guliver/Getty Images, arhiva
Zbog štrajka je u prekidu bio gradski prevoz i otežan rad javnih službi. U štrajk je stupio i sindikat grčkih novinara. Sindikati i poslodavci trebalo bi u sredu da počnu pregovore o novoj ceni rada.

Iz glavnih luka i Atini nije isplovio nijedan trajekt, a autobusi su saobraćali tokom samo jednog dela radnog vremena.

Štrajk je organizovan u vreme posete međunarodnih kreditora Atini, radi razgovora o sprečavanju nekontrolisanog bankrota Grčke.

Zvaničnici EU, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) proveravaju dokumentaciju u Atini i pokušavaju da oforme paket od 130 milijardi evra koji će Grčkoj biti neophodni kada krajem marta za naplatu prispiju izdate državne obveznice.

Grci su teško pogođeni povećanjem poreza i smanjenjem zarada. Zemlja je ušla u recesiju petu godinu zaredom, a stopa nezaposlenosti dostigla je rekordnih 17,7 odsto

"Zahtevamo da se odustane od politike štednje i da budu ukinuti zakoni koji slamaju radnike, njihova prava na osiguranje i pretvaraju radnike u robove", saopštio je sindikat atinskih radnika.

Inspekcija EU i MMF-a usklađena je sa naporima grčkih vlasti da sa bankama postignu dogovor o smanjenju duga od preko 350 milijardi evra za oko 100 milijardi evra.

Bez dogovora sa bankama, kreditori neće biti spremni da dobrovoljno otpišu deo grčkog duga. EU i MMF upozorili su da će preispitati održivost otplate grčkog duga i da možda neće odobriti sledeću tranšu finansijske pomoći.

(agencije/MONDO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου