Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Видиковац добија прву соларну пијацу у Србији


Соларни свод обезбедиће енергију која ће се користити за осветљење, рад климатизације, расхладних витрина и осталих електричних уређаја на тржници
Пијаца у Партизанској улици биће проширена ка оближњим видиковачким солитерима, па ће укупна површина еновиране тржнице бити 1,8 хектара (Фото З. Кршљанин)
Пијаца „Видиковац”, којој предстоји комплетна обнова, биће наткривена соларним плочама које ће штититимуштерије и продавце од падавина, али ће упијати и сунчеве зраке.
Овакво решење биће први пут примењено на некој пијаци у Србији, а како објашњава Дејан Станулов, помоћник генералног директора ЈКП „Градске пијаце”, соларни свод обезбедиће енергију која ће се користити за осветљење, рад климатизације, расхладних витрина и осталих електричних уређаја на тржници.
Пијаца у Партизанској улици биће проширена и на парцелу са десне стране, ка оближњим видиковачким солитерима, па ће укупна површина реновиране тржнице бити 1,8 хектара. У склопу модерног комплекса биће и дечје игралиште на коме ће малишани моћи да се забаве док родитељи пазаре.
На проширењу од 3.800 квадратних метара, предвиђена је изградња локала и постављање нових тезги. Када окончају посао, тржница на Видиковцу, каже Станулов, имаће укупно 800 тезги, 250 више него сада. Све то требало би да уведе ред на тржницу око које влада поприличан хаос и цвета продаја „на дивље”.
– У договору са ЈП „Пословни центар Раковица” и општинском управом направићемо паркинг места на угаженим зеленим површинама око тржнице, на којима се тренутно нелегално продаје половна роба. На тај начин ћемо овоме стати на пут, док ћемо са друге стране направити паркиралиште неопходно у том крају и растеретити улице око пијаце. Проблем са паркирањем сада је један од горућих не само за грађане, већ и за људе који послују на тржници – нагласио је Станулов.
Међу више од стотину нових места за четвороточкаше наћи ће се и десет за камионе који ће довозити намирнице на пијацу.
– Проблем са продајом робе из камиона на чукаричкој страни пијаце решићемо још у првој фази обнове доношењем одлуке да се сви теретњаци морају преселити на будућу велетржницу. У увођењу реда очекујемо асистенцију МУП-а, комуналне полиције, општинске и градске инспекције. У другој фази ћемо расписати конкурс за одабир приватног партнера за реконструкцију, у складу са Законом о јавно-приватном партнерству. У трећој фази треба да регулишемо однос са општином Раковица у вези са пијачним простором јер је део тржнице под њиховом надлежношћу. Главни пројекат реконструкције израђује МП „Атеље” – објаснио је Станулов.
----------------------------------------------
Планови ЈКП „Градске пијаце”
– Обнова трг-пијаце „Земун” и адаптација млечне хале пијаце „Звездара” (радови су у току)
– Изградња трг-пијаца „Палилула” и „Каленић”
– Израда пројекта за трг-пијацу „Скадарлија”
– Наткривање пијаца „Бањица”, „Баново брдо”, „Борча” и „Звездара”
– Почетак градње „Велетржнице”
Д. Ј. С.
објављено: 17.01.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...