Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Скијаши освојили Копаоник


На овој планини дневно скија и по пет хиљада људи, а већина хотелских капацитета је резервисана до почетка априла.
Љубитељи скијања „прекрили” планину Фото М. Дугалић
Копаоник – Копаоник се вратио на позицију скијалишта које може конкурисати и познатим европским ски-центрима. Ту оцену, уз нескривено задовољство, изриче Никола Аврам, председник Управног одбора МК „Mountain Resort“ и председник Удружења хотелијера на овој планини. То потврђују и подаци о рекордној посети у односу на неколико последњих зима, која се наставља и после зимског школског распуста.
Хотелијери тврде да се тренутно на Копаонику скија и одмара око осам хиљада гостију, а током викенда тај број достиже и десетак хиљада. Поред Срба, на овој планини се скијају Румуни, Руси, Грци и љубитељи овог спорта из бивших југословенских република, па чак и из Словеније.
– У овој смени наши капацитети, односно хотел „Гранд“, „Анђела“, конаци „Сунчани врхови“, а то је 1.200 кревета, попуњени су 95 одсто. Уз то, према садашњим најавама и резервацијама, преостало је веома мало слободних места за фебруар и март тако да ћемо план за ову сезону остварити знатно изнад просека. Слична је ситуација и у другим копаоничким хотелима – истиче Аврам.
Судећи према гужви, односно стотинама паркираних аутомобила, слична је попуњеност вила и у „подножју“ самог центра Копаоника, у познатом викенд насељу.
Свему овоме понајвише доприноси висина снега, која тренутно износи један метар, а на стазама око 65 сантиметара. Он се на самом скијалишту, у периоду минусних температура, може и обновити уз помоћ модерних и снажних топова за вештачко оснежавање. Зато је јуче комплетан систем од 24 жичаре, капацитета 30.000 скијаша на сат, био у погону, осим успињаче на стази „Крчмар“ која је била извесно време заустављена због нешто јачег ветра. Скијашима је, дакле, на располагању свих педесетак километара стаза за алпско скијање и ту могућност многи користе.
– Од почетка сезоне продали смо 32.000 ски-карата, а према нашој електронској евиденцији највише скијаша на скијалишту, у једном дану, било је 5.500. Иначе, од 18. јануара одлучили смо да цене ски-карата буду десет одсто ниже за групе веће од 20 корисника жичара, што ће погодовати хотелима, школама, факултетима, спортским и туристичким организацијама... Такође, новина ове зиме је и залеђено клизалиште у „Долини спортова“, а од фебруара на делу планине између Малог језера и Крста биће уређене посебне стазе за бордере. И ове зиме посебну пажњу смо посветили безбедности скијаша на стазама и евентуалном пружању адекватних здравствених услуга – наглашава Дејан Левнајић, извршни директор „Скијалишта Србије“.
Иначе, цена седмодневне ски-карте износи 11.000, дневне 2.400, а полудневне 1.750 динара, што је за децу за тридесетак одсто јефтиније. Нико, наравно, и не очекује да цене у овом зимском туристичком центру буду „за свачији џеп“. Дневни боравак, примера ради, у овом периоду у ексклузивном „Гранду“ стаје од 60 до 107 евра по особи, а најам апартмана за четири особе у конацима „Сунчани врхови“, за једну ноћ, кошта 63 евра. У објекту „Јата“ седмодневни закуп двокреветног апартмана се плаћа 28.000 динара, а од 20 до 30 евра дневно може се наћи кревет у поменутом викенд насељу.
Није јефтино ни пиће у копаоничким хотелима, ресторанима, а посебно у ски-бифеима покрај скијашких стаза. Кафа или чај се може попити за 160, пиво „мало и домаће“ за 180, чаша ракије или вина за 230 динара.
Све у свему, „скијање се лако учи“, леп је спорт, забава и рекреација, али није јефтино.
– Но, верујте ми, много сам скијашких центара обишао, скијао и био учитељ. Можете и сами упоредити и видећете да нигде нема јефтиније ски-карте, јефтинијег часа у ски-школама... Почетници у групи могу учити и за мање од десет евра по часу, а појединачно учење скијања је 25 евра за један час – објашњава Пеђа Лукас, инструктор скијања и власник ски-школе на Копаонику.
М. Дугалић
објављено: 21.01.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες