Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ



Οι παράγοντες του σερβικού Ερυθρού Σταυρού για το χώρο του Κοσσυφοπεδίου άρχισαν πρόσφατα τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε οκτώ χιλιάδες διασκορπισμένα άτομα, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο νότιο Κοσσυφοπέδιο και βρήκαν άσυλο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο ζουν κυρίως Σέρβοι. Επίσης, την ίδια βοήθεια μπορούν να υπολογίζουν και οι πρόσφυγες που βρήκαν εγκατάσταση σε κέντρα μαζικής υποδοχής στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τα μέλη των οικογενειών των απαχθέντων και αγνοουμένων, και επίσης συνταξιούχοι με μικρές συντάξεις. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Σνεζάνα Μιλόσεβιτς.

 Πριν δύο μέρες στο Φοιτητικό Κέντρο και στο Φοιτητικό Κέντρο Υγείας της πόλης Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, του Κοσσυφοπεδίου, έφτασε βοήθεια που αποτελείται από δύο μεγάλες γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για βοήθεια των Κυβερνήσεων της Σερβίας και της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτασε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο τέλη του περασμένου έτους. Επίσης, αναμένεται να φτάσουν και τέσσερις άλλες γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέσα στα ατομικά πακέττα βρίσκονται το αλεύρι, η ζάχαρη, το ρύζι, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα και κουβέρτες. Η διανομή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ήδη αρχίσει στις κωμοπόλεις Zubin Potok και Leposavić, και, επίσης, τώρα αναμένεται να αρχίσει η διανομή και στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Η εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει, με μεγάλη βραδύτητα, και στα απόμερα χωριά αυτής της ορεινής περιοχής, όμως θα φτάσει. «Στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που αποτελείται από ψηλά βουνά, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, πέφτει συνεχώς το χιόνι, και για αυτό είναι δύσκολη η πρόσβαση στα χωριά, για να λάβουν οι χωρικοί τη βοήθεια. Η εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια έχει μεγάλη σημασία για τους εδώ Σέρβους, επειδή πολλοί απ’αυτούς χρειάζονται βοήθεια»,- λέει ο γραμματέας του σερβικού Ερυθρού Σταυρού για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Dragiša Murganić. «Οι γεννητριες για την παραγωγή εκατό κιλοβάτ ωρίων ηλεκτρικού ρεύματος θα βελτιώσουν την τροφοδοσία των Σέρβων πολιτών με ρεύμα, το οποίους οι Αλβανοί τους κόβουν κάθε τόσο», είπε ο κ. Aleksandar Mašković, αναπληρωτής διευθυντής του Φοιτητικού Κέντρου στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. «Η δεύτερη γεννήτρια δόθηκε στο Παιδικό Τμήμα του Φοιτητικού Κέντρου Υγείας στην ίδια πόλη, και είναι σίγουρος ότι με τη βοήθεια αυτή θα ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι αυτού του Κέντρου, επειδή οι ίδιοι μένουν πολύ συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οπότε σταματάνε όλες οι δουλειές τους»,- λέει ο κ.  Goran Arsić, ένας από τους παράγοντες του Φοιητικού Κέντρου Υγείας.
Τέλος, αναφέρουμε ότι και στα ιδρύματα προσχολικής εκπαίδευσης στους τέσσερις σερβικούς δήμους του βορείου Κοσσυφοπεδίου σύντομα πρόκειται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια από τη Σερβία, αποτελούμενη από πέντε τόνους γάλακτος σε σκόνη και συμπηκνωμένου γάλακτος για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες