Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Evropska komisija o srpskoj ekonomiji


17. januar 2012. 15:43 > 15:50
Rezultati nisu sjajni ali su devizne rezerve stabilne a Vlada je "izgleda održala makroekonomsku stabilnost u sve većoj globalnoj neizvesnosti".
Foto ilustracija: Guliver/Getty Images
U izveštaju Evropske komisije, u koji je agencija Beta imala uvid, navedeno je da su to "ključni nalazi" o Srbiji i podvlači da je Međunarodni monetarni fond konačno odobravanje stend-baj "aranžmana iz predostrožnosti" od milijardu i sto miliona evra uslovio rebalansom budžeta Srbije za 2012. godinu.

EK je konstatovala i da je odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, "uz priznanje da je Srbija ostvarila značajan napredak", pomerena za februar i mart.

Istaknuto je da je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije smanjen na pola postotka u trećem kvartalu prošle godine, dok je u drugom kvartalu još bio 2,5 odsto, ali se ukazano i da je "ravan ekonomske aktivnosti održana u poslednjem kvartalu".

Na osnovu prve procene, ukupni BDP Srbije u 2011. godini porastao je za 1,9 odsto, dok je u 2010. bio jedan odsto.

Ekonomski rast u Srbiji u prošloj godini je, kako je ocenila EK, uglavnom bio podstican izvozom "koji je ostao snažan uprkos jačanju kursa dinara tokom godine i pogoršavanju prilika kod glavnih trgovinskih partnera Srbije".

Slabi su bili domaća potražnja i potrošnja, a investicije su sporo rasle, navedeno je u izveštaju EK o Srbiji, kao i da je broj zaposlenih smanjen za tri odsto i da je prošle godine dostigao "istorijski nizak nivo od 1,76 miliona lica koja su imala posao".

U analizi EK se dodaje da je stopa nezaposlenosti porasla na 23 odsto radno sposobnog stanovništva, dok su plate i penzije, iako su odmrznute, realno porasle samo za 0,3 odsto.

Deficit platnog bilansa Srbije za devet meseci prošle godine bio je, kako je navedeno, za 16 odsto viši nego godinu dana ranije, dok je trgovinski deficit porastao za devet odsto.

Izvoz je porastao za 17,5 odsto u prvih deset meseci 2011. godine, a uvoz za 14 procenata, devizne rezerve su uvećane na 12 milijardi evra, a srpski spoljni dug ostao je relativno na istom nivou i iznosio je 24 milijarde evra, piše u izveštaju EK.

Ukazano je na podatke srpske vlade da je inflacija u prošloj godini svedena na sedam odsto u odnosu na 10,3 odsto u 2010, uz ocenu da je to znatno više od tri do šest odsto, koliko je kao cilj postavila Narodna banka Srbije.

U analizi EK je navodeno da su prihodi budžeta Srbije neznatno povećani u oktobru, tako da je budžetski deficit dostigao 4,5 odsto BDP, dok bi u 2012. trebalo da bude sveden na 4,25 odsto, što je i dogovoreno s MMF-om.

Javni dug Srbije je dostigao 14,5 milijardi evra krajem novembra prošle godine, što je premašilo utvrđenu fisklanu granicu od 45 odsto BDP, ukazala je EK.

(Beta)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες