Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Grčka još bliža bankrotu


Prekinuti pregovori o uslovima za otpis polovine duga
Demonstracije u Atini, arhivski snimak (foto Rojters)
Od našeg dopisnika
Atina – Grčka je za korak bliže bankrotu!Prekinuti su, inače teški, pregovori sa privatnim bankarima o uslovima otpisa polovine duga ove zemlje, zbogvisine kamatnih stopa.Ukoliko se ne pronađe kompromis i ne omekšaju pozicije,ukoliko pregovori definitivno propadnu, Grčka neće moći da izbegne bankrot.
Sa ovakvim procenama osvanula su danas sve grčke novine, a nacija je zatečena jer su zvanične informacije koje su servirane javnosti ukazivale na pozitivan tok pregovora, nikako ne i na mogućnost njihovog prekida.Ministar finansija Venizelos, koji zajedno sa premijerom Papadimasom na pregovorima predstavlja grčku stranu, je“preformulisao istinu” i izjavio da su pregovori na dobrom putu i da će biti nastavljeni iduće srede.
Međutim,saopštenje predstavnika Međunarodnog finansijskog instituta (IIF) koji pregovaraju u ime privatnih zajmodavaca da su pregovori prekinuti, da je dato samo vreme za razmišljanje, izazvalo je šok u ovdašnjoj javnosti.Razgovori su prekinuti jer,kako je rečeno,„nisu doveli do zajedničkog konstruktivnog stava svih učesnika, i da je u narednom periodu najbolje razmisliti o preimućstvima realnog i dobrovoljnog pristupa konačnom rešenju problema”.
Izjava je data odmah u po završetku susreta predstavnika IIF Čarlsa Dalare i Žana Lamera, savetnika francuske BNP Paribas banke koji predstavljaju privatne zajmodavce, i premijera Papadimosa i ministra finansija Venizelosa sa grčke strane.
Ovdašnji mediji ne kriju zabrinutost za sudbinu zemlje kojoj bez evropskih kredita i otpisa duga, teško da ima spasa od bankrota, i podsećaju da bi upravo dobrovoljni otpis duga bio veliki korak ka mogućnosti da se izbegne najgori scenario.
Podsetimo, u okviru predloženog plana evropskog paketa pomoći od 130 milijardi evra, predviđeno je i da banke otpišu 50 odsto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu čime bi se preveliki dug Grčke od 350 milijardi evra smanjio za oko 100 milijardi.
Pregovori su se od početka odvijali traljavo, ali je tek sada kada su prekinuti i dovedeni u pitanje, izbilo na videlo da je osnovni nesporazum oko kamatnih stopa na obveznice koje bi Grčka ponudila zajmodavcima u zamenu za dužničke hartije koje uskoro dospevaju na naplatu.Osnovno cenjkanje je oko procenta:predstavnici privatnog sektora traže da prinos na nove obveznice bude pet odsto dok je grčka strana spremna na četiri posto.MMF bi, navodno, pristao na 3 do 4 procenta, a Nemci na 2 do 3.
Premijer Papadimos u trenutnoj situaciji nade polaže i u razgovore sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom koji je stigao u Atinu.Takođe,sa strepnjom ali i nadom se u utorak očekuje dolazak eksperata „trojke” koji računaju da je u međuvremenu, Grčka sprovela nove reforme i mere štednje.Međutim,razgovor sa sindikatima oko smanjenja plata i ukidanja bonusa u privatnom sektoru, na čemu insistira „trojka”, nije još okončan, a premijer se nada da će rešenje biti nađeno.
Nevolja je jedino u tome što je suviše veliki deo suštinskih problema otvoren i bez rešenja, a vremena i strpljenja EU za Grčku– sve manje.
Jasmina Pavlović-Stamenić
objavljeno: 15.01.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες