Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Grčki režiser Teo Angelopulos poginuo na snimanju filma Video


Grčki režiser Teo Angelopulos, višestruki osvajač nagrada na Kanskom festivalu i saradnik Muzeja jugoslovenske kinoteke, poginuo je u Atini u saobraćajnoj nesreći. Angelopulos (76) je u okolini atinske luke Pirej snimao film o grčkoj dužničkoj krizi kada ga je, dok je pokušavao da pređe prometnu ulicu, udario motocikl.
Teo Angelopulos - Spasavao fond Jugoslovenske kinoteke tokom bombardovanja
Nesreća se dogodila sinoć, a on je preminuo u bolnici nekoliko sati kasnije. U nesreći je povređen i vozač motocikla, za kojeg se ispostavilo da je policajac, ali van dužnosti.
 

  • Filmovi
"Putujući glumci", "Lovci", "Aleksandar Veliki", "Put u Kiteru", "Pčelar", "Predeli u magli", "Prekinuti korak rode" i "Odisejev pogled".
  • Nagrade
Za"Odisejev pogled" dobio je Gran pri žirija na festivalu u Kanu 1995. godine a za "Večnost i jedan dan" Zlatnu palmu na istom festivalu 1998.
"Svi smo šokirani njegovom smrću. On je bez svake sumnje bio jedan od najvećih režisera evropskog filma. Kinoteka je sa njim mnogo sarađivala i imala u njemu odanog prijatelja", izjavio je za agenciju Beta direktor Muzeja Jugoslovenske kinoteke Dinko Tucaković, koji je bio pomoćnik režije na Angelopulosovom filmu "Odisejev pogled".
 
Kinoteka je za taj film - koji je 1996. godine nagrađen Gran prijem žirija Kanskog festivala - ustupula svoje materijale, rekao je Tucaković.
 
Prema njegovim rečima, Angelopulos je u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine bio jedan od onih koji je prvi reagovao i insistirao da se spasi fond Jugoslovenske kinoteke. 
 
Angelopulos je za film "Večnost i jedan dan" osvoji Zlatnu palmu u Kanu
 
Angelopulos, za kojeg Tucaković kaže da se izdvajao političkom angažovanošću i posebnom tehnikom kadra, najveći uspeh je ostvario 1998. godine kada je na Kanskom festivalu osvojio Zlatnu palmu za film "Večnost i jedan dan".
 
Grčki režiser je više puta bio gost Jugoslovenske kinoteke a poslednji put je bio na otvaranju njenog Centra za digitalizaciju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....