Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Nema dogovora u TENT-u


23. januar 2012. 12:40 > 12:41
Poslovodstvo Termoelektrane Nikola Tesla (TENT) i predstavnici sindikata smenskih radnika nisu postigli dogovor ni tokom jutrošnjih pregovora.
Štrajk će se nastaviti ali neće biti ugrožena proizvodnja električne energije i snabdevanje potrošača, izjavio je za Tanjug predsednik Sindikata smenskih radnika TENT Dragoslav Ljubičić.

On je rekao da je poslovodstvo TENT-a odbilo sporazum sindikata koji predviđa izmene pojedinačnih ugovora o radu i za svakog pojedinačnog radnika utvrđuje vrednost smenskog rada na osnovu koje bi bila uvećana osnovna zarada.

Ljubičić je istakao da je taj sporazum u potpunosti u skladu sa Zakonom o radu i da je sindikat smenskih radnika prihvatio predloge poslovodstva od petka 20. januara, dodajući da se poslovodstvo TENT-a nalazi u procepu između ministarstva i drugog sindikata.

Direktor TENT-a Petar Knežević u petak je naveo da su predlozi ponuđeni sindikatu smenskih radnika da se utvrdi osmočasovno radno vreme jedinstveno u svim ograncima EPS-a, da se uz aktivno učešće predstavnika sindikata dovrši analiza metodologije vrednovanja poslova u TENT-u i pripremi njena revizija, posebno vrednovanja smenskog rada.

Rukovodstvo predlaže i da se pokrene proces kolektivnog pregovaranja kroz koji će se utvrditi i obezbediti primena novih elemenata sistema vrednovanja tog rada.

Kako je rekao Ljubičić, obavešteni su da u TENT stiže inspekcija rada kako bi utvrdili da li je štrajk smenskih radnika u skladu sa zakonom.

On je dodao da kapaciteti u TENT-u rade punom snagom ali da su ljudi iscrpljeni ali da, iako će štrajk biti nastavljen, snabdevanje potrošača elektročnom energijom neće biti ugroženo.

Oko 660 smenskih radnika u TENT štrajkuje šesti dan i traži punu isplatu dodatka za smenski rad koji iznosi 26 odsto na osnovnu zaradu.

(Tanjug)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου