Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

OTVOREN KUSTENDORF


FESTIVAL U DRVENGRADU


Do 23. januara biće predstavljeni neki od najboljih filmova nove produkcije i najbolja ostvarenja 20 mladih autora iz celog sveta



DRVENGRAD - U Drvengradu, u Mokroj Gori večeras jer svečano otvoren Peti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, na kome će do 23. januara biti predstavljeni neki od najboljih filmova nove produkcije i najbolja ostvarenja 20 mladih autora iz celog sveta, koji učestvuju u takmičarskom delu programa.
 
Ministar kulture Srbije Predrag Marković otvarajući festival istakao je da je Drvengrad mesto koje okuplja mlade filmske stvaraoce i afirmiše filmsku umetnost i da će ministarstvo takve projekte uvek podržavati. Kustendorf će ugostiti slavne režisere, braću Darden, poznatu francusku glumicu Izabel Iper, nemačkog režisera Andreasa Drezena, iransku rediteljku Marđan Satrapi, američkog reditelja nezavisnog filma Ejbela Feraru, iransku glumicu Lejlu Hatami, francuskog glumca Tahara Rahima,a najavljen je i oskarovac Benisio del Toro.
 
O nagradama Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje odlučivaće žiri koji čine glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović. Selektor takmičarskog dela festivala je Dunja Kusturica. Nagradu za najbolju kameru "Vilko Filac" dodeliće ove godine češki kamerman Martin Sec i srpski montažer i dizajner zvuka Svetolik Zajc. 
 
 
Na festivalu posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, program "Retrospektiva velikana" prvi put biće posvećena dvojici autora Kim Ki-duku iz Južne Koreje i Nuriju Bilge Dzejlanu iz Turske čiji su filmovi prošle godine osvojili Gran pri festivala u Kanu, koji će nakon projekcija održati i nekoliko radionica. 
 
U okviru "Velikih glumačkih dostignuća" biće prikazani filmovi "Gospodja Bovari" u kojem glumi Izabel Iper i "Prorok" sa Taharom Rahimom u glavnoj ulozi, koji će nakon projekcija,kao gosti festivala, održati predavanja mladim autorima. 
 
Svake večeri nakon projekcija i radionica održavaće se muzičke večeri na kojima ce nastupati grupe: Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Holandije, Adam Sting iz Moldavije ,Sonido Galo Negro iz Meksika, Stribor i Trovači i orkestar Bobana Markovića iz Srbije. 
Kustendorf se i ove godine održava u organizaciji "Rasta international" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...