Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ruski patrijarh: Rusija neće zaboraviti Srbe na Kosovu

 
Ruski patrijarh Kiril izjavio je da Rusija neće zaboraviti Srbe na Kosovu koji su "taoci velike geopolitičke igre".
Ne zaboravlja pravoslavnu braću: Ruski patrijarh Kiril
 
Kiril je u intervjuu "Večernjim novostima" od nedelje ocenio da je "zapadni svet u vreme intervencije NATO na SRJ (1999.) bio izložen intenzivnoj medijskoj kampanji i u značajnoj meri bio doveden u zabludu".


Kiril je rekao da su "zapadna sredstva informisanja mesecima objavljivala namerno izopačene informacije o 'zverstvima Miloševićevog režima' protiv kosovskih Albanaca, preuveličavajući broj žrtava 'etničkih čistki' koje je sprovodila srpska policija u pokrajini".

Kosovskim Srbima Kiril je poručio u intervjuu: "Braćo, Ruska crkva, pravoslavni ruski narod, nikada se neće od vas okrenuti! Nikakve zemaljske koristi, nikakva promena političke konjunkture, neće nas naterati da zaboravimo naše mnogovekovno duhovno srodstvo!".

"Spomenici koji nemaju cenu, a koje je srpski narod napravio na Kosovu i Metohiji, biće živi dok se u zidinama hramova čuje molitva, a u ćelijama se vrše monaški podvizi", kazao je Kiril i podsetio na pomoć Rusije kroz Unesko, i na humanitarnu pomoć.


"Mnogo puta sam boravio na Kosovu i Metohiji i sretao se sa tamošnjim stanovništvom i kao očevidac se uverio u kako teškom položaju oni žive. To što sam video na mene je ostavilo jak utisak. Ruska pravoslavna crkva bila je i biće solidarna sa kosovskim Srbima", rekao je patrijarh.

Na pitanje lista o tome kako ocenjuje "nove pozive nekih crnogorskih političara na podelu Srpske pravoslavne crkve", Kiril je rekao da "sve pravoslavne crkve smatraju Crnu Goru delom kanonske teritorije Srpske patrijaršije i to opštepravoslavno ubeđenje političari treba da poštuju".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...