Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Uskoro prve gume "Kuper tajera" iz Kruševca



Kompanija "Kuper tajer" trebalo bi da za četiri do pet nedelja u kruševačkoj fabrici proizvede prve gume.
Ilustracija (Guliver/Getty Images)
"Planiramo da u ovoj godini bude proizvedeno 1,5 miliona guma, a da fabrika u punom kapacitetu proizvodi 3,3 miliona guma godišsnje", rekao je upravni direktor "Kuper tajera" u Evropi Julian Boldvin.

Američki "Kuper tajer" od juče je vlasnik Fabrike autoguma u Kruševcu, koja je bila deo Trajal korporacije.

"Danas zapošljavamo oko 400 radnika, u petak će biti održani grupni sastanci na kojima ćemo im poželeti dobrodošlicu i obaveštiti ih o našim planovima. U ponedeljak počinjemo da radimo, a u naredne tri, četiri nedelje ćemo sređivati pogone i organizovati rad fabrike, kako bi za četiri do pet nedelja imali prvu proizvedenu gumu", rekao je Boldvin.

"Kuper tajer", prema njegovim rečima, očekuje da do kraja ove godine u Kruševcu proizvede 1,5 miliona guma i da do kraja 2013. godine dostigne pun planirani kapacitet od 3,3 miliona guma godišnje.

Boldvin je kazao da će se broj zaposlenih povećavati kako bi fabrika u narednih šest meseci imala 485 radnika, a kada dostigne pun kapacitet od 600 i 700.

"Prvi koraci su preuređenje fabrike i investiranje u opremu, a već 25. januara bi trebalo da stigne kotao, odnosno toplana, koja će obezbediti energiju za rad proizvodnje", objasnio je Boldvin.

U početku će, kako je dodao, biti korišćena postojeća Toplana koja je stara, udaljena je dva kilometra i nema dovoljan kapacitet.

Radnici koji su iz Trajala prešli u "Kuper tajer", prema rečima Boldvina, biće na probnom radu šest meseci.

"To ne znači da hoćemo da smanjujemo broj radnika, već je uobičajeno da kada primate nove radnike oni imaju probni rad, da vidimo kako rade", kazao je on.

Dodao je da je Kuper tajer u Srbiju došao jer ovdašnja Vlada ima veoma dobru politiku prema stranim investitorima i kompanijama koje su izvozno orijentisane.

"Drugi razlog je što smo dolažeći u Kruševac tokom proteklih meseci videli da u fabrici rade dobri radnici. Mi smatramo da su ljudi najbitniji, ako nemamo dobre radnike ništa nam ne vredi ni zgrada ni oprema koju smo kupili", istakao je Boldvin.

Zaposleni u "Kuper tajeru" će, prema njegovim rečima, imati plate kao što su imali u Trajal korporaciji.

Kompanija "Kuper Tajer" uplatila je juče 11 miliona evra i 209,4 miliona dinara, čime je ispunjena ugovorena cena za kupovinu Fabrike autoguma.

Ugovor o prodaji Fabrike autoguma "Kuper tajer" i Vlada Srbije potpisali su početkom decembra.

(Beta)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου