Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Vojska kupila avion posle 30 godina »


25. Januar. 2012 | 14:25, Izvor : Tanjug, Komentari: 0 komentari
Vojska Srbije i Vojnogeografski institut dobili su, posle skoro tri decenije, strani avion marke "Pajper Seneka V", za fotogeometrijsko snimanje iz vazduha, a koji sa najsavremenijiom opremom košta 2,7 miliona evra.


Ta letilica je sletela na vojni aerodrom Batajnica juče popodne, rekao je Tanjugu načelnik Uprave MInistarstva odbrane za odnose sa javnošću, pukovnik Milivoje Pajović.
Avion sa odgovarajućom opremom, odnosno "najsavremenijom digitalno tehnološkom linijom za aerofotogrametrijsko snimanje" za potrebe Vojnogeografskog instituta nabavilo je Ministarstvo odbrane.
Komplet opreme čini vazduhoplov "Pajper Seneka V" američkog proizvođača "Pajper Erkraft" sa integrisanom digitalnom aerofotogrametrijskom kamerom ADS80 švajcarskog proizvođača "Leica Geosystems AG" kao i pripadajuće softvere.
"Investicijom vrednom 2,7 miliona evra omogućavaju se prikupljanja i analize geoprostornih podataka u digitalnom obliku po savremenim standardima zemalja Evropske unije", saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Time se stvaraju uslovi za razvoj i implementaciju geografsko-informacionog sistema Srbije i formiranje baze digitalnih geoprostornih podataka za potrebe Vojske Srbije, navodi se u saopštenju
Pored aerofoto snimanja, avion obezbeđuje uslove za specificnu obuku pripadnika vazduhoplovstva i prevoz lica za potrebe Ministarstav odbrane i Vojske Srbije.
Značaj uvođenja digitalne tehnološke linije za aerofoto snimanja je i ponovno uspostavljanje sopstvenog aerofotogrametrijskog snimanja terotorije Srbije koja u Vojnogeografskom institutu ima tradiciju od 1950. godine.
Time se revitalizuje nacionalna sluzba za aerofotogrametrijsko snimanje čime se štede budžetska sredstava, jer se izbegava skup i dugotrajan proces uslužnog angažmana stranih firmi.
Podaci prikupljeni ovom opremom biće od koristi sistemu odbrane, ali i drugim, civilnim, korisnicima u zemlji.
Oprema omogućava da se celokupna teritorijaSrbije snima u standardnim ciklusima od 3-5 godina i time olakšava i ubrzava izrada urbanističkih planova svih opština i gradova u Srbiji.
Digitalni geoprostorni podaci biće od dragocene koristi svim budućim projektantima autoputeva, naftovoda, gasovoda i drugih infrastukturnih objekata, što će omoguciti brz povraćaj uloženih sredstava.
U toku je procedura carinjenja, nakon čega cge otpočeti postupak prijema vazduhoplova od strane Komisije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i procedura verifikacionih ispitivanja od strane Tehničkog opitnog centra radi uvođenja aviona u naoružanje Vojske Srbije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....