Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ZIMSKA SLUŽBA "BEOGRAD PUTA" PETI DAN NA VLASINI

Autor: Novinske agencije

Efekti rada ekipa Zimske službe JKP "Beograd put" vidljivi su jer su brojne deonice na magistralnim putevima prohodne, a "probijeni" su i putevi do mnogih udaljenih domaćinstava


BEOGRAD - Efekti rada ekipa Zimske službe Javnog komunalnog preduzeća "Beograd put", koje su peti dan angažovane u oblasti Vlasine, vidljivi su jer su brojne deonice na magistralnim putevima prohodne, a "probijeni" su i putevi do mnogih udaljenih domaćinstava.

Združenim delovanjem ove beogradske službe, vojske, policije, te ekipa PZP "Vranje", situacija na jugoistoku Srbije, u opštinama Crna Trava, Surdulica i Bosilegrad, bolja je u odnosu na prošlu nedelju, kada je i stigao njihov apel prestonici za pomoć.

Kako je rekao Željko Maravić, direktor Zimske službe "Beograd puta", tokom vikenda na molbu grada Beograda pristigle su i tri mašine "Kolubare", koje ova gradska služba ne poseduje.

- "Kolubara" je uputila jednu mašinu "guseničar" i dve mašine za utovar s lancima. Reč je o vozilima koja mogu da deluju na izuzetno velikoj nadmorskoj visini i služe za razbijanje ogromnih smetova, tako da su rezultati umnogome vidljivi. Magistralni putevi su uglavnom prohodni, a kad je reč o prilazima mahalama, prioritete utvrđuju lokalne samouprave i delujemo po njihovom nalogu tamo gde je najurgentnije - kazao je Maravić.

Ovo iskustvo jedinstveno je za radnike "Beograd puta" jer se u Beogradu takav sneg ne pamti. Visina snežnog pokrivača kreće se od jedan i po do čak dva metra, a poseban problem predstavlja temperatura koja se danju popne na nulu, dok je noću do -8 stepeni Celzijusa.

Kako je pojasnio Maravić, razlika je u tome što u Beogradu sneg sa kolovoza mora da se očisti, a u ovom delu Srbije cilj je da se on utaba do oko pet centimetara na većim putevima, te da se smetovi probiju na nekategorisanim putevima.

- Razlika u odnosu na Beograd jeste i u nadmorskoj visini, jer je u glavnom gradu prosek oko 250 metara, dok na jugoistoku Srbije ima domaćinstava i na 1.300 metara nadmorske visine. Pojava leda, naročito u ranim jutarnjim satima, ne tretira se solju već se posipaju kamenčići - objašnjava Maravić.

Predsednik opštine Surdulica Novica Tončev još jednom je izrazio zahvalnost gradu Beogradu na svesrdnoj pomoći.

- Sneg je od juče prestao da pada, tako da su ekipe uspele da sve glavne pravce bezmalo učine prohodnim za saobraćaj. Zimska služba "Beograd puta" mnogo nam je pomogla i zbog toga smo zahvalni glavnom gradu - kazao je Tončev.

"Beograd put" je na jugoistok Srbije otpremio tri utovarivača, jedan buldožer, jedan "grejder", dve zglobne mašine "vili", četiri "tegljača" sa platformama i po jedno putarsko i servisno vozilo, kao i jedan džip - dakle, ukupno četrnaest vozila, za koje su i pogonsko gorivo i materijal, takođe, poneti iz glavnog grada. Zbog izuzetno teških uslova rada - niske temperature, snažnog vetra i velikih padavina -  smene ekipa su na šest sati. Na Vlasini je angažovano ukupno dvadeset radnika ovog preduzeća.

Procenjuje se da će Zimska služba glavnog grada kao pomoć jugoistoku Srbije ostati u tom regionu desetak dana.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου