Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012


ΣΕΡΒΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Εκτύπωση
13/02/2012

Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, κυρία Slavica Đukić Dejanović, υπέγραψε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ομόλογό της από την Ελλάδα, κύριο Φίλιππο Πετσάλνικο, Υπόμνημα συνεργασίας ανάμεσα σε κοινοβούλια των δύο φιλικών χωρών. Σύμφωνα με τα λόγια της κυρίας Slavica Đukić Dejanović, αυτό το Υπόμνημα αποτελεί μία ακόμα στη σειρά αποδείξεων των αγαθών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία. Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Ολιβέρα Μιλοβάνοβιτς.
 Η κυρία Đukić Dejanović εξέφρασε ευχαριστίες, εξ ονόματος των πολιτών της Σερβίας, προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Φίλιππο Πετσάλνικο, και προς τη φίλη Ελλάδα για τη μεγάλη κατανόηση που δείχνει η ίδια προς τους στόχους που επιδιώκει η Σερβία στην εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική. Η πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει, μέχρι στιγμής, στην οικονομία της Σερβίας το ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, και εξέφρασε ελπίδα για την παραπέρα προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας και των πολιτικών και οικονομικών δεσμών ανάμεσα σε δύο χώρες. «Οι στενοί δεσμοί μας και η εκ παραδόσεως φιλία μας παρέχουν δυνατότητες για την παραπέρα προώθηση των αμοιβαίων σχέσεών μας, όπως στον τομέα της Οικονομίας, έτσι και στους τομείς της Τέχνης, της Επιστήμης και του Αθλητισμού. Άσχετα από το γεγονός που οι πολίτες της Ελλάδας και της Σερβίας διέρχονται μια εξαιρετικά λεπτή περίοδο, είμαι πεπεισμένη ότι οι δύο λαοί μας μπορούν να παράσχουν, ο ένας στον άλλον, την απαραίτητη υποστήριξη κατά τους δύσκολους αυτούς καιρούς»,- δήλωσε η κυρία Slavica Đukić Dejanović.

Επιπλέον, ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε ότι η Ελλάδα, έξαρχής από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδινε μεγάλη και σθεναρή υποαστήριξη προς τη Σερβία, στο δρόμο της ένταξής της στην Ένωση. Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος εκτίμησε ότι η Σερβία έχει εφαρμόσει αξιόλογες μεταρρυθμίσεις εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, και εξέφρασε πεποίθηση ότι οι παράγοντες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα χορηγήσουν, τον επόμενο μήνα Μάρτιο, στη Σερβία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ελλάδα και την ψήφιση των μέτρων λιτότητας, που προκάλεσαν το κύμα διαμαρτυριών των Ελλήνων πολιτών,  ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε πως αυτά τα μέτρα ήταν αναπόφευκτα, καθώς και ότι την αρνητική αντανάκλαση της οικονομικής κρίσης έχουν να αντιμετωπίσουν και ορισμένες άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι, για παράδειγμα, η Ιταλία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μία από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες. Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο ίδιος, σαν πολιτικός, έχει πλήρη τη συνείδηση του γεγονότος ότι μέσα σε δύσκολες καταστάσεις είναι αναγκαίο να λαμβάνονται ορισμένες δυσάρεστες αποφάσεις, που δεν είναι καθόλου δημοφιλείς ανάμεσα στους πολίτες, όμως, ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέτρα υπέρ των οποίων ψήφισαν δύο τρίτα των Ελλήνων βουλευτών, θα φέρουν τη βελτίωση. «Οι εν λόγω αποφάσεις είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η ελληνική Οικονομία και να εξασφαλιστεί η σιγουριά της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,- ανέφερε στο τέλος ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος έκανε σήμερα επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....