Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012


ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ Εκτύπωση
17.02.2012
Μέχρι πρόσφατα ο Νότος της Σερβίας ήταν η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή της χώρας, όμως, κατά το τελευταίο διάστημα αυτή η εικόνα έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Χάρη στις επενδύσεις, κυρίως των μεγάλων ξένων εταιρειών, όπως είναι η Jura, από τη Νότιο Κορέα, και η γερμανική εταιρεία Leoni, καθώς, επίσης, και χάρη στις επενδύσεις ορισμένων ντόπιων εταιρειών, η οικονομία της Νότιας Σερβίας φαίνεται πως ενέπνευσε νέα ζωή. Εδώ πρόκειται για αποτέλεσμα των τονωτικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση της Σερβίας, προκειμένου να προσελκύσει και παροτρύνει τους επενδυτές, και, ταυτόχρονα, αυτά τα μέτρα συνέβαλαν και για την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πολιτών σε εργασία, και, τέλος, και στην αύξηση του όγκου των εξαγωγών. Για το θέμα αυτό γράφει η Biljana Blanuša.

Κάποτε τα νότια διαμερίσματα της Σερβίας είχαν μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη βιομηχανία, με πόλη της  Νίσης σαν τον φορέα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όμως, όταν επακολούθησε η πολυετής κρίσης, τότε η βιομηχανία του Νότου της Σερβίας άρχισε να υφίσταται σοβαρές επιπτώσεις και, επίσης, άρχισε σιγά-σιγά να σβήνει. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, χάρη στα τονωτικά μέτρα της Κυβέρνησης, που στοχεύουν την προσέλκυση νέων επενδύτων, ανακαινίστηκαν τα παλιά και οικοδομήθηκαν νέα εργοστάσια, και, επίσης, αυξάνεται το ποσοστό απασχόλησης των πολιτών. Ανάμεσα στις πρώτες ξένες εταιρείες στη Νότια Σερβία έφτασε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Jura, η οποία παράγει καλώδια για τη βιομηχανία αυτοκινήτων. Η ίδια εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα και νέα εργοτάξεια στη σερβική πόλη Λέσκοβατς, όπου έχει απασχολήσει σε εργασία 500 άτομα, με σχέδια που λένε ότι μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους θα μπορούσαν να απασχοληθούν ακόμα 1700 άτομα. Άλλωστε, η εταιρεία Jura είναι παρούσα και στην κεντρική σερβική επαρχία της Šumadija, δηλαδή στην κωμόπολη Rača κοντά στο Κραγκούεβατς, όπου υπάρχει άλλο ένα δικό της εργοστάσιο, που λειτουργεί με επιτυχία, πράγμα που μαρτυρεί ότι η καταβολή επενδύσεων σε ένα συγκεκριμένο εργοστάσιο δημιουργεί, αργότερα, δυνατότητες για την παραπέρα επέκταση των έργων και σε άλλα παρόμοια εργοστάσια, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της Οικονομίας γενικά. Επίσης, στην πόλη Λέσκοβατς εκτελούνται έργα οικοδόμησης ενός εργοστασίου παραγωγής καλτσών της γερμανικής εταιρείας Falke.

Το πρόγραμμα παροχής υποστήριξης για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων, με την καταβολή απευθείας επενδύσεων, πράγμα που γίνεται μέσω του Πρακτορείου για την προώθηση των ξένων επενδύσεων και των σερβικών εξαγωγών -  SIEPA, καλύπτει και τον δήμο Svrljig, που αποτελεί έναν από τους πιο φτωχούς δήμους στη Σερβία. Χάρη στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, στην κωμόπολη Svrljig απασχολήθηκαν σε εργασία παραπάνω από 400 άτομα, επειδή σ’αυτήν την κωμόπολη τα εργοτάξειά τους εγκαινίασαν πέντε ντόπιες και μια ξένη εταιρεία, που έχουν επενδύσει συνολικά το ποσό των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι το εν λόγω πρόγραμμα ανάπτυξης δε στρέφεται μόνο προς τις μεγάλες και ξένες εταιρείες, αλλά και προς τις ντόπιες εταιρείες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αναμένεται ότι χάρη στο ίδιο πρόγραμμα ανάπτυξης, στο Νομό Νίσαβα, που καλύπτει και την πόλη Νιση, θα δημιουργηθούν κατά τα τρία επόμενα χρόνια, 300 περίπου νέες θέσεις εργασίας, και συγκεκριμένα στις κωμοπόλεις Aleksinac, Gadžin Han και Merošinai.  Η Κυβέρνηση έχει διαθέσει, για την πραγματοποίηση αυτής της σκοπιμότητας, το ποσό των 4 εκατομμυρίων δηναρίων (δηλαδή περίπου 40 χιλιάδες ευρώ) από τον Προϋπολογισμό της χώρας.

Και η κωμόπολη Prokuplje, στο Νότο της Σερβίας, είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Όμως, όλη η κατάσταση είχε αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο όταν οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ανταλλακτικών για αυτοκίνητα – Leoni, αποφάσισαν να εγκαινιάσουν ένα δικό τους εργοστάσιο σ’αυτήν την κωμόπολη, επενδύοντας χρηματικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την παρούσα στιγμή στα εργοτάξεια της εταιρείας Leoni, στην κωμόπολη Prokuplje δουλεύουν 1.760 εργαζόμενοι, και μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους 2012 ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει σε δύο χιλιάδες. Σχέδιο των ιθυνόντων αυτής της εταιρείας αποτελεί να αυξηθεί, εις το έπακρον, η παραγωγή καλωδίων για αυτοκίνητα μάρκας BMW. Χάρη στη λειτουργία του εργοστασίου Leoni, ο όγκος των εξαγωγών στο Νομό Toplica, στον οποίο ανήκει αυτή η κωμόπολη, έχει αυξηθεί σημαντικά, με προοπτικές για σύναψη νέων συναλλαγών, πράγμα που θα αναδείξει αυτά τα εργοστάσια σαν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στη Νότια Σερβία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου