Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 6-7/2/2012

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012


Σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τοπικά σε επίπεδα θύελλας,τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις στην βορειοδυτική Ελλάδα. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα φαινόμενα θα λάβουν πολύ έντονες διαστάσεις και θα συνοδεύονται από ηλεκτρικές εκκενώσεις ριπαίους ανέμους αλλά και χαλάζι. Πολλά προβλήματα ίσως δημιουργηθούν από το απότομο λιώσιμο των χιονιών κυρίως στην κεντρική ηπειρωτική χώρα (πεδινή-ορεινή ημιορεινή) όπου θα πέσουν και εκεί αρχικά έντονες βροχές με ισχυρούς θερμούς νοτιάδες που θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσουν πολύ γρήγορα μεγάλες ποσότητες χιονιού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τοπικές πλυμμήρες,υπερχείληση χειμάρων-ποταμών .
Αναλυτικότερα:
54 500
Αιτία αυτής της αλλαγής θα είναι η δημιουργίας ενός βαρομετρικού χαμηλού το οποίο φαίνεται να βαθαίνει αρκετά ,και το οποίο δημιουργήθήκε καθώς οι πολικές αέριες μάζες συνοδεία του ψυχρού αυλώνα θα φτάσουν μέχρι την βόρεια Αφρική καθώς θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές της Αλγερίας .Αυτή η πολική μάζα θα συμπιέσει τη θερμή μάζα της Αφρικής με συνέπεια κομμάτι αυτής να εισέλθει στη χώρα μας ,προλώντας ισχυρούς νοτιάδες,αστάθεια στη χώρα μας και βαθμίαια άνοδο της θερμοκρασίας. Ουσιαστικά αυτό το κατακόρυφο ridge φαίνεται έστω και για λίγο να κάνει τη δουλειά του στο νότιο Ιόνιο καθώς εκεί φαίνεται να δημιουργείται το σημείο κυκλογένεσης του χαμηλού μιας και θα υπάρχει πολύ καλή ανάμειξη θερμών αερίων μαζών από το ridge αλλά και ψυχρών αερίων μαζών μιας και ο αυλώνας από την Ιταλία θα κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι θα δημιορυγηθεί μια εκρηκτική κατάσταση στο Ελλαδικό χώρο με αρκετά θετικά ποσά γεωστροβολισμού,αυξημένη αστάθεια,ανοδικά ρεύματα (lift index). Αυτό θα έχει ως συνέπεια την πολύ έντονη κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα υπο μορφή βροχών και καταιγίδων αλλά και χιονοπτώσεων στην βορειοδυτική χώρα. Το βαρομετρικό αυτό χαμηλό φαίνεται να φτάνει και τα 990-995mb καθώς θα βαθύνει στο σημείο που θα εκτοξευθεί το ridge και θα σαρώσει από πάνω η ψυχρή μάζα .Ουσιαστικά ο συνδυασμός αυτής της αποκομμένη ψυχρής λίμνης που ήταν συνέπεια του πολικού αεροχείαμαρου που έφτασε τόσο νότια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές κυκλογενέσεις μέσα στην κεντρική Μεσόγειο καθώς και η άνοδος του υποτροπικού αεροχείμαρου ευνόησε της συνθήκες για δημιουργία ενός χαμηλού το οποίο θα βαθύνει πολύ περισσότερο εφόσον αποκοπεί στο νότιο Ιόνιο και γίνει στο κατάλληλο σημείο η κυκλογένεση (δηλαδή εκεί που το ridge θα πετάξει το θερμό τομέα και θα επέλθει η ψυχρή λίμνη πάνω από το σημείο αυτό)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...