Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Европа цвокоће, од студени умрло 80 људи

Зимска олуја потопила брод у Црном мору, у Чешкој пуцају шине, док снег засипа Опатију
Прогнозе метеоролога најављују налет још бешњих снежних падавина и још нижих температура у следећих неколико дана широм Европе (Фото Ројтерс)
Према извештајима агенција
Кијев, Истанбул, Опатија – Више од 80 људи умрло је широм Европе од последица сурове сибирске студени која се ових дана спустила од Русије до југа Француске.
Само претпрошле ноћи у централној и источној Европи промрзло је 28 људи. Највише у Украјини, где се број жртава хладноће у последњих шест дана попео на 43. У Русији и Белорусији је температура пала на минус 30.
Поларне температуре од преко минус 25 забележене су на северу Грчке, у Словачкој, Чешкој, Румунији, Бугарској, Србији, Босни, Летонији...
„Овакав талас екстремних хладноћа ретко погађа Европу, на сваких 20–30 година. Слична хладноћа је на широком географском појасу Европе забележена само 1956. и 1986“, изјавио је агенцији ДПА Јирик Милер, представник немачког метеоролошког завода.
Прогнозе најављују налет још бешњих снежних падавина и још нижих температура у следећих неколико дана.
Министарство здравља Велике Британије упозорава да би наредних дана чак 1.560 особа – посебно жена и болничких пацијената – недељно могло да страда због разних последица пада температура.
У Италији је деоница аутопута између Болоње и Милана затворена због снежних сметова. На друмовима у Тоскани, Умбрији и централној области Марке тешким камионима је забрањен саобраћај. Неке фудбалске утакмице, међу њима и Јувентус–Парма, отказане су до даљег.
На Корзици је због мраза скоро 10.000 домаћинстава остало без струје, док је већина планинских превоја на медитеранском острву затворена за саобраћај.
Снежно невреме задесило је јуче и Хрватску, где је због олује затворена деоница аутопута између Загреба и Ријеке, у Горском котару. На острвима на северном Јадрану, Крку, Рабу, Лошињу, јуче је, као и у Опатији и Сењу, падао густ снег који се данас очекује и у Далмацији.
Снег је јуче забелео предграђа Атине. Око пола метра белог покривача прекрило је улице Истанбула. Многобројни домаћи и међународни летови са међународног аеродрома „Ататурк” били су одложени или отказани.
Усред буре, у водама Црног мора прошле ноћи потонуо је брод „Вера” који је пловио под заставом Камбоџе и на коме је било 12 чланова посаде, углавном пољских држављана. Власти су саопштиле да су два лица спасена, док се за осталима трага.
У Чешкој је мраз толико жесток да су железничари имали пуне руке посла на санацији замрзнутих шина. У Бугарској, где су забележене најниже температуре у последњих сто година, промрзло је још двоје људи, па је укупан број жртава достигао десет. У Румунији је јуче страдала и једна беба која је умрла у породичној кући без грејања.
Међу настрадалима од последица хипотермије највише је бескућника, преноси агенција АФП. Широм Европе отворено је на стотине прихватних центара за људе који немају смештај да преживе овако сурове услове. У Атини је управа Олимпијског стадиона омогућила јуче свим људима без склоништа од зиме да бораве у загрејаном простору прес-центра стадиона „докле год буде хладно”, а један произвођач брзе хране допремаће им бесплатне оброке, преноси дневник „Катимерини”.
У Немачкој је ледени талас због кога Европа цвокоће добио званично име „Купер”, по аутомобилу „мини-купер“ чији је произвођач надлежној метеослужби платио 299 евра за право да студени надене то име.
објављено: 02.02.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου