Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Bez poplavnog talasa na Dunavu, problem led


BEOGRAD - U Srbiji se ne očekuje poplavni talas na Dunavu i velikim rekama, ali problem predstavlja led i posle današnjeg sastanka tima za praćenje stanja na rekama očekuju se zaključci i predlog mera u toj oblasti, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

On je precizirao da, prema najnovijim podacima, ima oko 3.300 ljudi koji su zbog snega potpuno "odsečeni" od sveta, da je 297 osoba spaseno, da su 22 lica smrtno stradala, dok je jedna osoba nestala.

U toku dana u 12 časova biće održan sastanak stručno-operativnog tima za praćenje stanja na rekama koji je republički štab formirao prošle subote, najavio je Marić i dodao da posle tog sastanka očekuje određene zaključke i predlog mera.

On je istakao da se prati situacija i na ostalim rekama u Srbiji i da će se na sastanku u sredu razmatrati i potencijalna opasnost od klizišta koja se u Srbiji mogu aktivirati usled topljenja snega.

Marić je rekao da je situacija u pogledu snega u ugroženim opštinama mnogo bolja i da se dnevno više od 8.000 domaćinstava oslobađa snežnih nameta i prilaz njihovim domovima se čini normalnim.

On je rekao da se ne očekuje poplavni talas na Dunavu i velikim rekama, ali da je "problem led koji se polako spušta".

Marić je najavio mogućnost da se na sastanku republičkog štaba već u sredu najverovatnije ukine vanredna situacija za teritoriju cele republike i da bi ona ostala samo za teritorije možda samo tri okruga i samo jednog broja opština koje su još uvek ugrožene.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se situacija povoljno razvijala, već sledeće subote vanredna situacija bi bila potpuno ukinuta.

Prozivodnja struje u hidroelektrani "Đerdap I" postepeno se povećava zbog većeg dotoka Dunava koji iznosi 2.850 kubika u sekundi, izjavio je danas Tanjugu zamenik direktora Đerapa I Aleksandar Čelebić i dodao da ta hidroelektrana nije ugrožena zbog ledostaja na Dunavu.

Proizvodnja struje juče je iznosila 7.700 miliona kilovat-časova, pri dotoku Dunava 2.850 kubika u sekundi, koji je u postepenom porastu zbog otapanja leda i očekuje se da će u naredna dva dana preći 3.000 kubika u sekundi, naveo je Čelebić.

Na Dunavu od Đerdapa do Gradišta je ledostaj, a debljina leda je oko 30 centimetara, kazao je Čelebivh.

Za razbijanje leda na Dunavu je angažovan po jedan ledolomac sa srpske i rumunske strane, kako ne bi došlo do stvaranja ledenih čepova, rekao je on i dodao da ukoliko led ne razbije na taj način onda se on razbija miniranjem.

Nijedan infrastrukturni objekat grada nije ugrožen, mostovi su bezbedni i pod stalnom kontrolom, ljudski životi nisu ugroženi i nema opasnosti od poplava, istaknuto je na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode" angažovalo je od jutros brod "Aleksandar" i od 16 časova brod "Kablar", a akciji lomljenja leda na Dunavskom rukavcu priključio se i brod "Topola", rečeno je na sinoćnoj sednici.

Ta plovila su angažovana na stvaranju vodenog puta za novi led koji pristiže uzvodno, a radi se na pravcu od Ušća do Zemuna, kroz Dunavski rukavac.

Ovim delovanjem nastoji se da se obezbedi sigurnost plovila i plovnih objekata u zoni rukavca.

Nijedan infrastrukturni objekat grada nije ugrožen, mostovi su bezbedni i pod stalnom kontrolom, ljudski životi nisu ugroženi i nema opasnosti od poplava.

Situaciju kontrolišu pripadnici Rečne policije, "Beogradvoda", Uprave za vanredne situacije, Saobraćajne i Komunalne policije.

Materijalne štete zbog pokretanja leda nastale su na marini "Zemun" i na čamcima koji su tamo bili na vezu.

U Štabu podsećaju da je tokom proteklih dana Lučka kapetanija "Beograd" obustavila plovidbu i izdala saopštenje svim vlasnicima plutajućih objekata, kućica, splavova i čamaca da obezbede neprekidan nadzor i preduzmu sve potrebne mere radi sigurnosti svojih objekata.

"Apelujemo na sve vlasnike čamaca da u ovom trenutku ne pokušavaju izvlačenje plovila, a na vlasnike restorana i sve koji imaju plovila uz obalu da vrše kontrolu vezova tokom svih 24 sata, što im je i zakonska obaveza. Veoma je važno da svi vlasnici plovnih objekata poštuju saopštenje Lučke kapetanije kako ne bi ugrozili svoje i živote drugih", istaknuto je u saopštenju.

Uzvodno se očekuje veća količina leda, ali će, kako kažu u "Beogradvodama", taj led proći kroz Beograd u naredna 24 sata, kada će se i stanje na Dunavu normalizovati", rekao je Slobodan Šolević, zamenik komandatna Gradskog štaba za vanredne situacije.

Delovanjem u poslednje dve nedelje, na Savi nije došlo do većih problema, jer je grad Beograd angažovao tri broda sa dvadesetčetvoročasovnim dežurstvima, koji su lomili ledene čepove, zaključeno je na sednici, a navedeno u saopštenju gradske Službe za informisanje.

Dunav kod Smedereva i dalje pod ledom

Situacija na Dunavu kod Smedereva je nepromenjena, odnosno reka je na tom delu i dalje potpuno prekivena ledom, izjavio je danas Tanjugu šef Lučke kapetanije u ovom gradu, Hranislav Mirković.

Vodostaj Dunava kod Smedereva viši je 12 centimetara u odnosu na nedelju i iznosi 486 santimetara, rekao je Mirković i naglasio da je stanje plovila, kojih je kod Grocke i Smedereva oko pedeset, još nepromenjeno.

Mirković nije želeo da prognozira šta će se dogoditi kada led počne da se topi.

"Nezahvalno je bilo šta prognozirati u ovoj situaciji. Mogu samo da kažem da je situacija nepromenjena u odnosu na juče, kao i na prethodne dane", istakao je Mirković i dodao da je od ukupnog broja plovila koja čekaju nastavak plovidbe 32 pod stranim zastavama.

Pre sedam dana je uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na brodovima okovanim ledom na Dunavu kod Smedereva.

Mirković je ranije rekao Tanjugu da su od plovila okovanih ledom na Dunavu kod Smedereva dva tank šlepa sa oko 1.000 tona mazuta u svakom i šlep sa otprilike istom količinom primarnog benzina.

Nizvodno od njih usidrene su i dve bugarske barže sa veštačkim đubrivom, rekao je Mirković i izrazio zabrinutost da, prilikom otapanja leda, može doći do oštećenja brodova i izlivanja opasnog tereta u Dunav.

Predsednik Sindikata u Jugoslovenskom rečnom brodarstvu, Ilija Ivošević, u izjavi Tanjugu, izrazio je uverenje da do ekološkog incidenta i izlivanja opasnih materija u Dunav ne bi trebalo da dođe.

"Objekti su čelični, a led je led. Nikad se čelik nije sekao ledom, pa valjda neće ni ovog puta, kazao je Ivošević

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες