Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

 kastelorizo2
Το Καστελόριζο, το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας, απέχει από τις Τουρκικές Ακτές μόλις 2 ναυτικά μίλια. Το επίσημο όνομά του, Μεγίστη, το πήρε λόγω του ότι είναι το μεγαλύτερο από ένα σύμπλεγμα δεκατεσσάρων μικρών νησιών.
Τόπος γραφικός και όμορφος, το Καστελόριζο, προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνιες στιγμές αφού αν και τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά, οι επισκέπτες του παραμένουν λίγοι. Ανάμεσά τους όμως και κάποιοι ιδιαίτερα εκλεκτοί, όπως οι φώκιες Μονάχους Μονάχους.
Λιμάνι και μοναδικός οικισμός του νησιού είναι το Καστελόριζο. Λέγεται ότι είναι το καλύτερο φυσικό λιμάνι στη Μεσόγειο. Τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτά του απλώνονται κατά μήκος της ακτογραμμής, μπροστά από έναν επιβλητικό κόκκινο βράχο. Το ερειπωμένο πια Κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή του είναι και αυτό που έδωσε το όνομα στο χωριό και το νησί (Castello Rosso � Καστελόριζο). Δίπλα στα ερείπια βρίσκεται ένα χαμάμ και ένας αναστηλωμένος ανεμόμυλος, ενώ πιο κάτω Δωρικές κολόνες φανερώνουν το σημείο όπου βρίσκεται άριστα διατηρημένος Ναόσχημος Τάφος.
Μέσα στο χωριό υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου, ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με έντονα γοτθικά στοιχεία καθώς επίσης και ένα τζαμί.
Στη δυτική πλευρά του Καστελόριζου βρίσκεται το σημαντικότερο μνημείο του νησιού, το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό με πολλά κτίσματα και δεξαμενές. Στη δωρική ακρόπολη του 3ου αιώνα π.Χ. σώζεται μια επιγραφή που περιλαμβάνει τον όρο Μεγίστη. Στην περιοχή, στη θέση Λιμενάρι, υπάρχουν και τα Κυκλώπεια Τείχη.
Στο νότιο σημείο του νησιού βρίσκεται το Γαλάζιο Σπήλαιο, το οποίο λέγεται και Σπήλαιο Παραστά ή Φώκιαλη. Το σπήλαιο είναι γνωστό για τους σταλακτίτες του και τις θαυμάσιες αποχρώσεις που δίνει στα τοιχώματά του το νερό. Στο Γαλάζιο Σπήλαιο μπορεί κανείς να πάει με βάρκα.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ο Άγιος Γεώργιος του Βουνού στην περιοχή του Παλαιοκάστρου. 401 σκαλιά οδηγούν στο μοναστήρι που περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες.
Το Καστέλο Ρόσο, το Κάστρο της Μεγίστης, στο βράχο πάνω από τον οικισμό καθώς επίσης και το Μουσείο του Κάστρου όπου εκτίθενται φωτογραφίες, τοιχογραφίες και τοπικές ενδυμασίες.
Οι εκκλησίες Αγίου Νικολάου, Αγίου Δημητρίου, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το τζαμί στο λιμάνι.
Το Παλαιόκαστρο, τα Κυκλώπεια Τείχη στα δυτικά καθώς και ο Δωρικός Ναόσχημος Τάφος κάτω από το Κάστρο.
Το Γαλάζιο Σπήλαιο στις Αχέρες. Δέκα φυσικές δεξαμενές που συλλέγουν το νερό της βροχής, γεμάτες σταλαγμίτες, σταλακτίτες και παιχνιδίσματα των νερών με το φως.
Πάρτε το Δισάκι σας και καλό ταξίδι!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το μεγαλύτερο πανηγύρι στο νησί γίνεται στις 20 Ιουλίου, κατά τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία. Αυτή τη μέρα οι ντόπιοι για να τιμήσουν τον Άγιο πέφτουν στη θάλασσα. Στις 13 Σεπτεμβρίου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Προς το Καστελόριζο:
Υπάρχει τόσο θαλάσσια, όσο και αεροπορική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς επίσης και καραβάκι για τις Μικρασιατικές Ακτές. Το ταξίδι με το καράβι από Ρόδο διαρκεί περίπου 5 ώρες.
Στο Καστελόριζο:
Λόγω του ότι δεν υπάρχει δεύτερος οικισμός, δεν υπάρχει και δημόσια συγκοινωνία. Η βάρκα αποτελεί ένα καλό εναλλακτικό μέσο μετακίνησης.
Δρομολόγια Πλοίων από το Λιμάνι του Πειραιά

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αγροτικό Ιατρείο : 2241049267
Αστυνομικό Τμήμα: 2241049333
Λιμεναρχείο: 2241049270
Δήμος Μεγίστης: 2241049269

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρέπει να δοκιμάσετε: Κατσουμάρια (γλυκιά πίτα), ρεβιδοκεφτέδες, γιουβαρλάκια και στραβά (είδος μπακλαβά).
Κολύμπι: Το Μανδράκι είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό μέρος για το μπάνιο σας, αξιόλογα σημεία όμως είναι και οι Πλάκες και ο Κάβος. Ανεπανάληπτη εμπειρία είναι μια βουτιά στα καταγάλανα νερά στο Γαλάζιο Σπήλαιο.

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ
Στα Νοτιοδυτικά του Καστελόριζου βρίσκεται το μικρό νησί Ρω. Εδώ βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, ύψωνε στο νησάκι για δεκαετίες την Ελληνική σημαία. Η Ρω διαθέτει δύο πανέμορφες παραλίες, τον Άγιο Γεώργιο και τη Στρογγύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....