Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Рафинерији нова шанса

Представници грађана процениће шта је „паметно” учинити након што је из Смедерева отишао амерички Ју-Ес стил
Смедерево ледом оковано чека нову одлуку Скупштине града (Фото Н. Павловић)
Смедерево – Рафинерија у Смедереву имаће још једну шансу. Нови текст уговора о закупу земљишта за изградњу нафтних постројења на обали Дунава биће нови тест за локалне одборнике који су 18. јануара рекли „не” рафинерији. Од тада практично не престају преговори између „Комико оила” и владајуће коалиције у Смедереву око усаглашавања спорних тачака одбијеног уговора. Потенцијални инвеститор, сва је прилика, вољан је да удовољи жељама оних који су били против, како би коначно после три године успео да добије „зелено светло” за своју инвестицију. Када ће ова врућа тема поново доћи на дневни ред градског парламента, још није познато.
Председница владајућег Покрета за Смедерево и заменица градоначелника Јасна Аврамовић изјавила је локалној Телевизији Смедерево „да нови текст уговора неће ићи на Скупштину док се у потпуности не усагласи”.
Дали смо примедбе на 14 чланова. Засада је усвојено 13, а око једног члана се још усаглашавамо, рекла је Аврамовићева чија је одборничка група, иако део власти, у овом случају гласала против.
Где је запело, још увек се не зна, али је извесно да су неке несугласице „испеглане”. Реч је о гаранцијама „Комико оила” да ће заиста запослити 542 радника у рафинерији и да ће најпре исплатити 652 милиона динара за закуп земљишта на 99 година, пасе тек онда укњижити на парцели. То су биле кључне замерке на претходни уговор, али ће се од инвеститора тражити и да седиште фирме премести у Смедерево, како би се добит од пореза враћала у градску касу, као и да пошуми 20 хектара око рафинерије. Такође, све процедуралне и законске форме, које су биле предмет сумњи у ваљаност поступка издавања земљишта у закуп, мораће да буду усаглашене да би скупштинска већина верификовала уговор.
– „Комико оил” од јуче не даје изјаве за медије поводом рафинерије, док се Смедерево коначно не изјасни – рекао је „Политици” заменик директора Радомир Радивојевић уз објашњење да је такву одлуку управо добио из врха америчко-холандског конзорцијума.
Смедерево мора да се изјасни. Последњи потез опет ће повући локална скупштина. Представници грађана процениће шта је „паметно“ учинити након што је из града отишао амерички Ју-Ес стил. Да ли ће неизвесна судбина толиких радника и грађана Смедерева можда бити преломни моменат у новом одлучивању или ће на видело изаћи неки нови „ чланови уговора”, као препрека за коначно „да” рафинерији, биће јасно до пролећа.
 Да подсетимо, у септембру 2009. године Скупштина Смедерева донела је одлуку о давању у закуп око 113 хектара неизграђеног земљишта у Индустријској зони на 99 година за изградњу рафинерије. Од тада ова инвестиција „тресе” Смедерево.Власт се поделила, грађани су ишли и на референдум, пљуштале су оптужбе и увреде, ломила се политичка копља, а од посла само слово на папиру. На њему, поред осталог, још увек стоји да би град поред новца за закуп добио објекат од 350 квмза децу ометену у развоју, конверзију градских котларница са мазута на гас и прелазак свих возила јавних предузећа на течни нафтни гас. Улагања у екологију и инфраструктуру премашила би десет милиона долара, проценили су инвеститори својевремено. Пројекат изградње рафинерије коштао би између 250 и 400 милиона долара. Планирани капацитет је 100.000 барела, а производила би се горива у складу са европским стандардима. Током три године градње постројења било би ангажовано око три хиљаде грађевинских радника.
О. Милошевић
објављено: 10.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες