Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Електричари стижу и кроз сметове

У беспућу око Пријепоља и моторне санке се заглављују
До струје у забити моторним санкама (Фотодокукентација „Електросрбије”)
Ужице – Многа домаћинства су завејана и километри локалних путева непроходни у планинским крајевима Србије, посебно у њеном југозападном делу, али је снабдевање струјом и ту током највећих мразова и вејавица редовно. Радници „Електросрбије“ чине огромне напоре да такво стање одрже, стижући кроз сметове до најудаљенијих насеља, каткад и моторним санкама набављеним прошле године управо због оваквих прилика.
Тако је јуче на простору од 12 округа централне и западне Србије, које покрива ово предузеће (са укупно око 900.000 потрошача и 12.000 трафо-станица), у свим крајевима било уредно снабдевање струјом. Једино је извесно време ван погона био 10-киловолтни далековод „Јабука“ код Пријепоља којим се снабдева око 900 потрошача, али је и он брзо поправљен. Како наводе у управи „Електросрбије“, електричари раде у веома отежаним условима, јер велики снежни наноси, екстремно ниске спољне температуре и непроходни путеви отежавају локализацију кварова.
За те захтевне послове моторне санке се ових дана највише користе у пријепољском крају. Електричари су на њима стизали и у Кучицу, Барице, Забрњу и друга забачена насеља на обронцима Јабуке да отклоне кварове. Овде су сметови већи од једног метра, приступ је изузетно отежан, ни теренска „лада нива“ не помаже. Каткад су се, тамо где сеоским путељцима и стазама нико није пролазио, и моторне санке заглављивале. Ипак, пробијали су се радници пријепољског електродистрибутивног погона до сваке сеоске куће и струјне кварове отклањали.
Брзо се, дакле, показала оправданост прошлогодишњег потеза „Електросрбије“ да набаве моторне санке (снаге 550 кубика, са два места за монтере и сав потребан алат) за кварове на електромрежи у планинским местима где је загрљај зиме снажан. Тада су, подсећамо, ту набавку образлагали да у домаћинствима у брдима живе углавном стари и болесни, па је зато брзина отклањања електрокварова изузетно важна, додајући да је у овом потезу можда тешко извести економску рачуницу, али да нередовна испорука струје има несагледиве последице по опстанак људи у тим крајевима.
Б. Пејовић
објављено: 14.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....