Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Надгледају линију и чекају „скајп”

Административну линију са КиМ, дужине 400 километара обезбеђује 900 припадника полиције, међу којима је 500 жандарма
Увек будни: припадници Жандармерије на положају Фото Дарко Ћирков
Четири собе са по два кревета и тек толико простора да поред може да се стане на две ноге. У купатилу, које тешко да тако може да се назове, температура је неколико степени виша од спољне. Поред је просторија која личи на кухињу. Дневни боравак са дрвеним столом и клупама греје „смедеревац”. То је у бараци једина просторија у којој могу да се „огреју” припадници јединице Жандармерије на положају Чар, у Копненој зони безбедности уз административну линију са КиМ.
Минус 15 степени Целзијусових била је у четвртак највиша дневна температура на овом положају јединице, на око 800 метара надморске висине.
Новинарске екипе опремљене жандарским маскирним ветровкама стигле су дотле у конвоју џипова, заједно са Милорадом Вељовићем, директором полиције и Братиславом Дикићем, командантом Жандармерије, који су у пратњи најближих сарадника обишли део ове јединице.
Стање безбедности је у Копненој зони било „стабилно” без, како је присутне известио Дикић, „оптерећујућих фактора који би могли да наруше мир”. Тешки задаци као што су безбедност грађана, сузбијање организованог криминала и тероризма, као и обезбеђење административне линије не мучи припаднике Жандармерије, већ лоши услови у којима на овим положајима живе и раде.
– Бараку смо сами направили. Ови услови су тешки, а замислите како је било пре неколико година када смо спавали у земуницама. Овде боравимо по 15 дана, а храна и вода нам стижу на пет дана – рекао је у разговору са новинарем „Политике” један од припадника Жандармерије.
Наш саговорник каже да ће много значити увођење Интернета, самим тим и „скајпа” преко којег би припадници на овом положају могли да комуницирају са најближима. Командант Жандармерије најавио је увођење Интернета на положаје Жандармерије дуж административне линије за ову годину.
Жандармерију је на овом положају 2006. године задесила „мишја грозница” од које је оболело 26 припадника јединице.
Наш саговорник каже да Жандармерија има добру сарадњу са локалним становништвом у селу Чар, које броји једва двадесетак домаћинстава.
Успутна „станица” на путу до Чара био је положај Муховац, на којем се налазе припадници мултиетничке полиције на само неколико десетина метара уз линију са КиМ. Околина села Муховац са око стотинак домаћинстава била је „права равница” у односу на успон према Чару.
Проходност путева од Командно-оперативног центра у Ристовцу, који се налази на девет километара од Бујановца, одакле смо кренули, омогућили су заједничким снагама Војска Србије и Жандармерија. И поред тога, снег је био висок што је у неколико наврата довело до проклизавања и заглављивања „дифендера” у којем су били новинари. Административну линију са КиМ, дужине око 400 километара обезбеђује око 900 припадника полиције, међу којима је 500 жандарма.
Данијела Вукосављевић
-----------------------------------------------------------
Под будним оком Жандармерије
Братислав Дикић је, представљајући новинарима рад Командно-оперативног центара у Ристовцу нагласио да Жандармерија има одличну сарадњу са Војском Србије и Кфором са друге стране линије. Новинари су „на лицу места” гледали путем видео-надзора са „обичним” и термовизијским камерама како жандармерија на терену контролише ситуацију и спречава илегалне прелазе административне линије и шверц акцизне робе и стоке.
– Путем система џи-пи-ес навигације пратимо стање на терену. Надзор се обавља са три места, из Београда, овог командно-оперативног центра и са самих положаја јединице. У сваком тренутку знамо где су нам патроле, што је нарочито важно приликом терористичких напада – објаснио је Дикић.
објављено: 11.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...