Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Лако са снегом у сложном селу

Мештани Високе код Ариља заједништвом се боре са оштром зимом и окупљају на „Височким зимским играма”
Колона трактора просецала је пртине кроз сметове (Из фотодокументације сеоске школе)
Висока код Ариља – Сметови од метра виши прекривају ових дана Високу, село у брдима 35 километара удаљено од општинског средишта Ариља, у близини Гостиља и Љубиша са златиборске стране. Није лако пробити се овдашњим путевима и путељцима, до кућа и штала допрети. Али Височани не очајавају: подухватили су се и са овом невољом, заједништвом и добровољношћу – по чему су се прочули – сами излазе накрај с тешкоћама.
И старо и младо је овде, док су из дана у дан снегови нове наносе стварали, излазило на организовано чишћење сеоских путева. Десетине мештана, неко с лопатом у руци, неко трактором, пробијали су завејане стазе: да некако прођу до продавнице, школе, до сваке куће. Колона трактора просецала је пртине, неколико прикључних „воза“ је у тим пословима поломљено, али домаћини нису жалили тај трошак кад се свом селу помаже. Ипак, нови снег би за ноћ очишћено прекрио, с тим што Височани нису посустајали, а та им упорност ових дана, кад ђаци долазе у школу, показује корист.
– Село је сложно, људи о свом трошку ово раде и помоћ не очекују, а од кога би у овим брдима и дошла. Кад селу затреба, овде се не пита за новац, сви се хватају посла. Људи су по највећем снегу стално на терену, глас о заједништву и добровољности Височана опет се исказујe – каже за наш лист Петар Марјановић, наставник у сеоској школи, један од иницијатора овдашњих акција.
Писали смо да је Висока, село са око 400 житеља и тридесетак ђака у школи, у 2010. години имала волонтерску акцију: реновирање овдашњег Дома културе Министарство омладине и спорта оценило је најбољом у Србији. Претходно су сељани засукали рукаве и сами обновили кров школе, због кога је седам од девет школских учионица прокишњавало, па црепом га препокрили, уредили школско игралиште, прекрили помоћне објекте. Тако је било и приликом обнове оронулог здања сеоског Дома културе који је добио потпуно нови лик, а акција проглашена најбољом.
– Јесенас смо додатне радове урадили на згради дома, па је ту направљена мини кухиња, бина и простор за забавне садржаје. Мештани су сами направили 12 клупа од 2,5 метара дужине за гледаоце у тој сали. Прочула се у јавности та наша акција, па је један Београђанин пореклом одавде даровао двадесетак ПВЦ прозора за нашу школу. У Дому културе су поново оживеле сеоске игранке, по којима је Висока некад била чувена у целом крају, али ова зима због оволиког снега није дозволила организовање забавних садржаја. У време Савиндана, кад је у дому школска приредба, ни трећина села није била доступна због сметова. Ипак, иде пролеће, па ће бити и забаве – додаје Марјановић.
Но пре пролећа Височани ће се забављати, и то у снегу. Почетком марта један викенд је у знаку „Височких зимских игара“. У два дана и старо и младо ће се надметати у разним дисциплинама: вожњи на џаку, одбојци и фудбалу на снегу, прављењу снежних скулптура, скијању, шаху и стоном тенису. Да се са овогодишњим снегом који им је толико посла зимус задао ови сложни људи, у селу које и у овом тешком времену не посустаје, лепо опросте...
Б. Пејовић
објављено: 24.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....