Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Сакупљачи” пустоше Ваљево

У граду и околини краде се све што се може продати као секундарна сировина, при чему крадљивци насрћу на верске храмове, железничку пругу, електроинсталације, градске улице, болнице...
Скинути бакарни олуци са цркве у кругу ваљевске болнице (Фото Б. Нововић)
Ваљево – На подручју Ваљева и околине на мети је буквално све оно што се може продати на неком од овдашњих отпада. Крадљивци не презају ако примете „добар комад“ да га скину са цркве, гробних споменика, са улица у центру града или из круга болнице, али и са контактне мреже на железничкој прузи, при том се не обазирући што је она под напоном од 25.000 волти.
Ова појава није од јуче нити је спорадична, а што је најгоре, поред велике материјалне штете, често угрожава безбедност грађана. Наш лист је писао о „акцији“ сакупљача који су током једне вечери скинули и однели неколико десетина поклопаца и решетки са шахтова за воду и кишну канализацију из улица у центру града. Иза њих су остале бетонске рупе просечне дубине 1,5 метара у којима је сваки пад за неопрезне пролазнике могао да буде кобан, док би аутомобили по правилу кидали точкове.
Крађе су учестале и у кругу Здравственог центра, односно болнице у Ваљеву. После нешто дуже потраге, полиција је саопштила да је ухапсила Сашу Т. (34) из приградског насеља Попучке, вишеструког повратника у вршењу оваквих и сличних кривичних дела. После саслушања, наведени „металац“ је пуштен да се брани са слободе.
Другог дана када је почела снежна мећава, из неколико ваљевских села тражили су хитну интервенцију од „Електродистрибуције“ јер су остали без струје. Када су монтери после вишечасовног пробијања кроз снежне наносе стигли, одмах су приметили да су са свих десет оборених електричних стубова биле скинуте такозване металне узенгије које служе да стуб причврсте за бетонску основу. И поред великог разочарења због ове крађе, радници „Електродистрибуције“ су професионално урадили свој део посла.
Прошлог викенда на удару крадљиваца још једном се нашла овдашња болница, односно црква Светих врача Дамјана и Козме у њеном кругу. Неодољив изазов за „сакупљаче“ секундарних сировина били су бакарни олуци, које су допола демонтирали, а захваљујући будности болничког обезбеђења крађу нису завршили, а један од актера је ухваћен и задржан до доласка полиције. Својеврсна дрскост када су у питању ове врсте крађа забележена је крајем прошлог месеца, на делу железничке пруге Београд–Бар између станица Степојевац и Словац. Непознати крадљивац, или више њих, клештима је исекао сајлу за затезање ужета контактне мреже која је била под напоном од 25.000 волти. Мрежа је у дужини од пола километра пала док су крадљивци покушавали да се докопају неколико стотина килограма квалитетног металног материјала. Права је срећа што приликом овог инцидента нико није страдао, а о томе што су три путничка воза пола дана стајала док се не поправи мрежа нико више не говори.
Када смо недавно једног од градских функционера Ваљева питали шта се предузима, боље рећи докле ће да се толерише прави талас ове врсте крађа, речено нам је да ће им се на пут стати постављањем видео-надзора на свим проблематичним местима. Међутим, Основни суд у Ваљеву као доказ не прихвата видео-снимке. Овдашњу јавност у то је уверио случај трговца Милана Лазића, који је видео-снимак на суду потегао као кључни аргумент да га је радник запослен у његовој радњи дужи временски период поткрадао, и то директним узимањем новца из касе. Умало да трговац Лазић буде процесуиран, јер је без одобрења надлежних истражних органа тајно снимао своје запослене

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου