Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Ратне жртве деведесетих – на олтару неспоразума

Спомен-обележје настрадалима у ратовима на простору бивше Југославије од 1991. до 1999. изазвало полемику око тога коме ће на Савском тргу овим знамењем заиста бити одата пошта
Радови на Савском тргу Фото Д. Ћирков
На 13. годишњицу од почетка НАТО бомбардовања Србије и тадашње СРЈ – на Савском тргу ће 24. марта бити откривено спомен-обележје свим жртвама ратова на просторима бивше Југославије од 1991. до 1999. Овај потез Скупштине града део јавности предвођен организацијом „Иницијатива младих за људска права” окарактерисао је као „вређање страдалника и њихових породица”
– Спорно је то коме је споменик посвећен. Наравно да нисмо против тога да се сачува сећање на оне који су нестали у трагедији оружаних окршаја деведесетих, али на овај начин славе се и стављају у исти контекст многи који су те сукобе заподенули, а не само недужни војници који су положили живот на фронтовима. Олако се схвата термин „жртва”, уместо да се једном разграничи ко се заиста може тако назвати – наглашава Маја Мићић, директорка „Иницијативе младих за људска права”.
Представница ове организације тврди да је откривање споменика на Савском тргу покушај да се „убере политички поен”, а у суштини ће „жртве бити омаловажене”.
– Једним спомеником држава која готово ништа није учинила за оне који су скоро све изгубили, баца љагу на њих. Уместо да добију помоћ, они су сврставани у исту категорију са одговорнима за страдање, што уједно шаље и ружну поруку суседима у региону. Уочи одлуке о кандидатури Србије за чланство у ЕУ, овакав чин представља јасну одлуку о односу српских власти према ратовима деведесетих – поручују у „Иницијативи младих за људска права”.
Тврдње да ће знамење на Савском тргу бити одавање почасти злочинцима негира Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града. Он сматра да је дискусија о томе коме се на овај начин одаје почаст завршена и подсећа да је сада само донета одлука о реализацији идеје рођене пре неколико година.
– Србија је доказала како поступа са онима који су осумњичени за злочине, тиме што их је похапсила, извела пред домаћи суд или их послала у Хашки трибунал. Наравно да таквима Србија не подиже споменик. Што се тиче војника који су погинули на фронту, одазвавши се позиву државе у којој су тада живели, њих нико не може да назива зликовцима, нити може да оспори чињеницу да они заслужују да им се укаже поштовање.Жртве су жртве и не би их требало раздвајати на цивиле ивојнике, па ће зато у овом обележју њихово страдање бити обједињено – поручује Алимпић.
Заменик председника Скупштине града закључује да је реч о неспоразуму и да у „Иницијативи младих за људска права” нису разумели коме је заиста обележје на Савском тргу посвећено. Алимпић напомиње да у Градску управу до сада није стигао никакав допис, нити захтев ове организације у вези са спомеником који би требало да буде постављен 24. марта.
– Уколико се „Иницијатива младих за људска права” званично обрати граду, Комисија за именовање тргова и улица размотриће све што нам буду поручили и одговорити на њихов предлог – додаје Алимпић.
Н. Белић
-----------------------------------------------------------
У плану и меморијални центар
Помоћник градоначелника Александар Шапић изјавио је да је идеја о подизању споменика недужно настрадалим у окршајима на простору бивше Југославије од 1991. до 1999. потекла од Удружења жртава ратова још за време мандата градоначелника Ненада Богдановића. Уз то, на иницијативу републичких власти град је још 2009. понудио три локације за изградњу меморијалног центра, али тај пројекат није покренут до данас.
објављено: 27.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....