Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ледена „копља” вребају са кровова

Откако последњих петнаестак дана престоницом владају снег и мраз, готово 95 одсто интервенција ватрогасно-спасилачких екипа односи се на уклањање леденица
(Фо­то Д. Ћирков)
– Пазиии, лед падааа!– узвикнуо је вођа екипе и ватрогасац – спасилац Зоран Раденковић, упозоравајући пролазнике на опасност, док су његове колеге са зграде Владе Србије уклањале леденице. Пренути повиком, људи би застали на тренутак, а онда покушали да се „нагоде”, не би ли избегли заобилазну, дужу путању. „Ма само да протрчим, могу ли?”, било је најчешће питање. Тек када би се уз тресак, са висине од петнаестак метара, сурвале леденице тешке и по неколико килограма, невољно би окренули „у рикверц”, ка пешачком прелазу, да би прешли на другу страну Немањине улице.
Откако последњих петнаестак дана престоницом царују снег и мраз, готово 95 одсто интервенција ватрогасно-спасилачких тимова односи се на  уклањање леденица са кровова.
– Углавном радимо од седам сати, па док се види. Некад радимо и ноћу, када проценимо да је то безбедно и да возило може да издржи дубоки минус. Данас смо од девет до 13 сати уклањали лед и снег са „Арене”, затим смо ишли у Улицу војводе Степе, а после Немањине ћемо на још неколико места, где су нас грађани звали – каже Раденковић.
Највећи проблем њему и његовим колегама Бојану Јагодићу и Владимиру Сокићу представљају непрописно паркирани аутомобили због којих својим возилом са платформом, која може да се подигне на 54 метра, не могу да уђу у улице.
– Када је пожар, а не можемо да уђемо у неку уску уличицу, засучемо рукаве и сами померимо возило које омета пролаз. Сад када снега има и на коловозу и на возилима, то не можемо да радимо, па позивамо у помоћ саобраћајну полицију или раднике „Паркинг сервиса”. Проблем су нам и улице затрпане снегом, где постоји опасност да наш камион проклиза – објашњава Раденковић.
Најгоре је, сагласна су сва тројица, када су у корпи на хидрауличној дизалици.
– Горе је хладније, јаче дува, ветар пробија кроз одећу, руке мрзну и кроз рукавице, а корпа се љуља. Леденице које су понекад тешке и по двадесет, тридесет килограма, уклањамо помоћу лопата и чакљи, а осим снаге потребна је и техника – истиче Јагодић.
----------------------------------------------
Ризици отопљења
Падање леденица и на минус десет ватрогасци објашњавају температурном разликом између мраза и топлине зграда које се греју. Како метеоролози истичу, ових дана би жива у термометру требало да се подигне близу нуле, што ће умножити проблеме са леденицама.
Ватрогасци апелују на суграђане да, уколико то није ризично, сами скину леденице, барем оне са прозора и балкона, да очисте улице како би  ватрогасна возила могла да приђу и да ватрогасце који заиста раде пуном паром не зову за мање леденице, које могу и сами да уклоне.
Б. Васиљевић
објављено: 14.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...