Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΟΗΕ: Πλημμύρες στα Βαλκάνια με το λιώσιμο του χιονιού

Νέους κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που πλήγηκαν σφοδρά από το πρόσφατο κύμα ψύχους, όταν αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια.

ΟΗΕ: Πλημμύρες στα Βαλκάνια με το λιώσιμο του χιονιού
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, που ασχολείται με την πρόληψη των καταστροφών, προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών.
Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενδέχεται να ανέβει κατά οκτώ με δέκα βαθμούς Κελσίου εντός του επόμενου δεκαήμερου, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος του Δούναβη, ανέφερε η Διεθνής Στρατηγική για την Περιστολή των Φυσικών Καταστροφών (SIPC).
«Ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι από τη Σερβία μέχρι τη Βουλγαρία, υπάρχουν ενδείξεις για καταστροφικές πλημμύρες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανάτους και οικονομική καταστροφή», είπε η Μαργκαρέτα Βάλστρεμ, η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι θα πληγούν κυρίως περιοχές χωρίς επαρκή υποδομή, όπως φράγματα και αναχώματα για να κρατήσουν τα νερά.
«Ήρθε η ώρα για τις αρχές των χωρών αυτών, τον Ερυθρό Σταυρό, τις εθνικές οργανώσεις πρόληψης των καταστροφών και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας να λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες όταν αρχίσουν οι πλημμύρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SIPC Ντένις Μακλίν.
Στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στα Βαλκάνια περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, λόγω του ψύχους και των χιονοπτώσεων. Η θερμοκρασία έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και ολόκληρες κοινότητες έμειναν αποκομμένες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....