Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Снег изазвао саобраћајни колапс у Београду

Због временских неприлика, београдске основне и средње школе неће радити данас у поподневној смени. Код Бубањ Потока застој због снега и удеса
Снежне падавине су изазвале колапс у саобраћају у Београду (Фото Р.Крстинић / Политика)
БЕОГРАД – Снег који у Београду пада сатима створио је проблеме и гужве у саобраћају, отежао кретање пешацима, као и возилима Хитне помоћи, а екипе Зимске службе „Београд пута” раде пуним капацитетом на рашчишћавању главних саобраћајница.
„Главне саобраћајнице су углавном проходне, али се саобраћај обавља отежано и успорено, а због веома ниске температуре и снега, па и леда, и даље има на коловозима”, рекао је Танјугу главни дежурни инжењер Зимске службе Милорад Пуцаревић.
За одржавање саобраћајница користи се со, која на температурама од минус 10 степени Целзијуса губи на ефикасности, а за мостове и улице под великим нагибом калцијум-хлорид
За одржавање градских саобраћајница у 17 општина ангажовани су пуни капацитети и механизација, односно 90 камиона и 36 специјалних малих возила и 21 камион за одржавање регионалних и магистралних путева.

(фото Р. Крстинић / Политика)
У „Жутом таксију” Танјугу је речено да је ситуација у функционисању саобраћаја због великог снега који интензивно пада знатно гора него што је била рано јутрос и да је „практично настао колапс”.
Снег је створио проблеме и у градском превозу, рекао је Танјугу дежурни диспечер Градског саобраћајног предузећа Београд Радован Стојадиновић, указавши да је повремених застоја има у центру града и на успонима у улицама као што су Чингријина, Љутице Богдана, Југ Богданова, где су се стварале колоне возила.
Стојадиновић је указао да возила на линији 304 и даље саобраћају скраћеном трасом до „Болеч кафане”.
На успорен саобраћај жале се и екипе Хитне помоћи које се отежано кећу.
Портпарол Хитне помоћи Нада Мацура навела је да су екипе те службе највећих проблема у саобраћају имале на Миљаковцу, док је санитет из Железника ка центру града путовао око сат и по времена.
„Проблем нам ствара и нерашчићен снег испред зграда и на тротоарима”, указала је Мацура, напоменувши да су од јутрос екипе Хитне помоћи због падова интервенисале већ десетак пута, због чега се грђанима саветује опрез приликом кретања.
Снег и хладно време нису проузроковали проблеме на београдском аеродрому „Никола Тесла”, а отказана су само два лета за Подгорицу, речено је Танјугу у служби реда летења београдског аеродрома.

(фото Р. Крстинић / Политика)
У Београду школе данас не раде у послеподневној смени
БЕОГРАД – Београдске основне и средње школе неће радити данас у поподневној смени, због временских неприлика.
Ту одлуку донео је градски Секретаријат за образовање, на основу Закона о основама система образовања и васпитања.
Ова одлука важи само за данашњи дан, а ситуација ће се пратити и наредних дана, саопштено је из секретаријата.
Законом је прописано да образовно васпитни рад може да се прекине у случају више силе, епидемије и у другим случајевима којима су угрожени безбедност и здравље деце, ученика и запослених.
Како ту одлуку доноси надлежни орган локалне самоуправе, а с обзиром на данашње временске непогоде, Секретаријат за образовање донео је одлуку о прекиду наставе образовно васпитног рада у поподневној смени у свим основним и средњим школама на територији града Београда, навела је у саопштењу заменик секретара за образовање Драгица Моро.

(фото Танјуг)
Код Бубањ Потока застој због снега и удеса
Снежне падавине и саобраћајна несреће која се догодила у поподневним сатима проузроковале су застој саобраћаја на аутопуту Београд-Ниш у делу код Бубањ Потока.
Дежурни у Ауто-мото савезу Србије Артур Полетан је рекао Танјугу да се на том делу аутопута створила дуга колона возила и застој траје око 40 минута.
„Због снега и леда, али и саобраћајне незгоде, створила се велика колона од Врчина до Београда и саобраћај не функционише”, рекао је Полетан.
Како је Танјугу речено у МУП-у Србије, саобраћајна незгода на аутопуту Ниш-Београд догодила се око 16.30, где су се сударили камион, аутобус и аутомобил, а том приликом су повређене две особе које су биле у аутомобилу.
У МУП-у је речено да је увиђај у току, али нису могли да кажу када ће саобраћај да се нормализује.
На улицама више од 2.000 радника чисти снег
БЕОГРАД – На улицама Београда данас је, према подацима Градског штаба за ванредне ситуације, у подне било више од 2.000 радника комуналних предузећа који су од снега чистили тротоаре и аутобуска стајалишта.
У подне је на чишћењу снега било ангажовано 450 радника ЈКП „Паркинг сервис”, 630 радника „Зеленила” и 1.200 „Градске чистоће”, саопштено је из Градске управе.
На терену је и 126 екипа Зимске службе ЈКП „Београд-пут”, на регионалним путевима снег уклања још 21 возило, а са специјалним возилима за уклањање сметова и мањим возилима за рад у ужим улицама, на територији града је 163 екипе тог предузећа.
Према речима главног дежурног инжињера Зимске службе „Београд пута” Милорада Пуцаревића, првенствено се ради на рашчишћавању улица првог приоритета, а уколико време дозволи, почеће се и са чишћењем саобраћајница другог приоритета.
Улице првог реда, којима се углавном крећу градски аутобуси, треба да буду очишће два до четири сата по престанку падавина, а улице другог приоритета у интервалу до 48 сати.
Екипе „Градске чистоће” рашчишћавају сметове са тротоара ширих од пет метара, пешачких пасарела, степеништа подземних пролаза и стајалишта градског превоза, а током ноћи и јутра, утрошено је 37 тона соли, од чега је 11,2 тоне посипано по станицама.
Радници „Зеленила” ангажовани на чишћењу падавина са тачно утврђених површина - тротоара и степеништа на свих 10 општина са уже територије града, као и стаза, платоа, дечијих игралишта, степеништа и тротоара у парковима, на скверовима и око њих.
Радници „Зеленила” уклањају снег и са 122 стајалишта јавног превоза, а како је поручено из Градске управе, чишћење снега подразумева ручно чишћење, ангажовање механизације, посипање соли и емулзија, стресање снега са четинара, клупа и живе ограде.
Радници „Паркинг сервиса” првенствено су ангажовани на чишћењу тротоара првог приоритета на Врачару и у кругу Клиничко-болничког центра Србије.
Београдским улицама, како је саопштено из Градске управе, истовремено саобраћа око 200 возила и комбинованих машина за чишћење снега, од којих је на терену 140 возила „Београд пута” са додатних 250 радника у Техничкој служби и 20 специјалних возила.
На терену је и 20 комбинованих машина „Градске чистоће”, двадесетак специјалних машина „Зеленила” и механизација „Паркинг сервиса”.
Радницима на терену додатне тешкоће задају непрекидне падавине, а додатни проблем су изузетно ниске температуре на којима бацање соли по улицама нема ефекат, јер со делује до око минус шест степени.
Из Градске управе су апеловали на Београђане да не користе сопствени превоз, већ возила јавног саобраћаја, јер и велике гужве на улицама отежавају посао зимској служби, као и да на време уклањају снег и лед испред зграда и пословних објеката.

Зелени венац (фото Р. Крстинић / Политика)
Укинуте поједине станице и скраћене трасе линија
БЕОГРАД – Због снега који од синоћ непрекидно пада возила јавног градског превоза возе скраћеним или измењеним трасама, а поједина аутобуска стајалишта данас су укинута.
Како преноси „Беоинфо” возила на линији 33 саобраћају скраћеном трасом до МЗ „Кумодраж”, на линији 304 до „Болеч кафане”, док линија 403 иде до цркве у Зуцама.
Линија 42 саобраћа измењеном трасом у зони Петловог брда.
Како су Танјугу рекли у „Дирекцији за јавни превоз”, као и ранијих година до сада, укинута су стајалишта на успонима, што је неопходно јер је на њима отежано кретање аутобуса.
Укинута су стајалишта „Патриса Лумумбе” на Карабурми, „Топлана” ка насељу Брацје Јерковић, стајалиште „Булевар Краља Александра” у Устаничкој у смери ка периферији и „Петрињска” у Шумицама у смеру ка Булевару.
Стајалишта „Римска” у Шумицама у смеру ка Булевару, „Кружни пут” на Медаковићу три и „Клуз” на Звездари у правцу ка Миријеву се такође укидају, као и станице „Владимира Томановића” у Шумицама у смеру ка граду, „Буљубашине воде” и „Стари Виногради” ка Великом Мокром Лугу и „Матице срспке” у Миријеву.
За саобраћај ће привремено бити затворена и стајалишта „Петра Лековића” на Бановом брду у смеру ка Видиковцу, „Кумодраж два” у смеру ка граду, „Новапројектована” у смеру ка Кумодражу, „Јахорина” ка Браће Јерковић, „Александра Белића” ка Миријеву четири и „Војислава Вучковића” на Сењаку у смеру ка граду.
Искључена су и стајалишта „Теодора Драјзера 1” ка Миљаковцу, „Душка Радовића” у Миријеву ка Цветковој пијаци, „Звездара 1” и „Волгина” у истоименом насељу, „Техногас” на Бањици, „Српских ударних бригада” и „Велизара Станковића” на Миљаковцу, „Каменац” у Реснику и „Водоводска” ка Петловом Брду.
Привремено се затварају и стајалишта „Макишка” на Јулином брду у смеру ка граду, „Вишњичка бања” ка Лешћу, „Жикице Јовановића” ка Сремчици, „Старе бараке” у Остружници, „Школа” у Моштаници и „ Рипањ брдо” у истоименом насељу.

Бранков мост (фото Р. Крстинић / Политика)
Хитна помоћ се креће отежано, али стиже до пацијената
БЕОГРАД – Портпарол Хитне помоћи др Нада Мацура изјавила је данас да је број позива Хитној помоћи у Београду донекле повећан и да су екипе стигле до свих пацијената, мада са одређеним закашњењем због временских услова.
Мацура је рекла да је до 13 сати било више од 60 интервенција, од којих је половина било указивање помоћи на јавном месту.
Она је апеловала на старије особе, хроничне болеснике, све који имају висок крвни притисак, асматичаре, срчане болеснике да без преке потребе не излазе из куће.
Мацура је упозорила и на време повратка са посла и саветовала грађанима да због поледице хиодају без журбе, а возачима да спорије возе, уз држање растојања
Позив Београђанима да се укључе у чишћење снега
БЕОГРАД – Градски штаб за ванредне ситуације позвао је данас Београђане који желе да помогну у чишћењу снега са улица и јавних површина у граду да се сутра ујутру јаве на пријавницу Скупштине града, док је Градска инспекција подсетила све грађане на обавезу уклањања снега и леда
Београђани који желе да учествују у акцији чишћења одмах ће по пријављивању, у договору с пословођама комуналних предузећа, бити упућени на локације за чишћење снега, а рад ће им, као и претходних година, бити плаћен преко омладинских задруга и агенција, саопштено је из Градске управе.
Грађани, који се буду пријавили, снег ће уклањати са рубних и најугроженијих делова града, одакле ће се премештати ка централним општинама.
Београђани, заинтересовани за чишћење снега, треба да се јаве ујутру у 7.30 часова, на пријавницу у Старом двору у улици Драгослава Јовановића 2.
Секретаријат за инспекцијске послове подсетио је сва физичка лица, предузетнике и правна лица на обавезу да уклањају снег и лед испред својих објеката и упозорио грађане да неблаговремено уклањање снега, уз изузетно ниске температуре, може довести до угрожавања безбедности и здравља грађана.
Због тога је, како је саопштено, потребно на време уклонити снег и посути со испред улаза стамбених зграда и на критичним местима.
„Власници или корисници земљишта и објеката, станица, тржних центара, здравствених и просветних установа, банака, трговинских и угоститељских објеката, скупштине зграда и станари обавезни су да благовремено уклањају снег и лед”, поручио је заменик градског секретара за инспекцијске послове Небојша Томић.
Одлуком о комуналном реду прописано је, како подсећају из Градске управе, да је за уклањање снега и леда са железничких и аутобуских станица, из отворених тржних центара, сајмова, спортских објеката и сличних простора одговорно правно лице - предузетник који користи или одржава ту површину.
Истом одлуком је прописано да су за уклањање снега и леда са тротоара ширине до пет метара, који се налази испред стамбене зграде, испред пословних зграда и простора, стамбено-пословних зграда, објеката у изградњи... одговорна правна и физичка лица која их користе као власници, корисници непокретности, закупци или непосредни држаоци.
Инвеститори и извођачи радова су, како је саопштено, одговорни за уклањање снега и леда с тротоара и пешачких стаза, које се граниче са површинама на којима се изводе радови.
Власници и корисници зграда дужни су и да са крова и других спољних делова објекта, које се граниче са јавном саобраћајном површином, уклоне леденице.
Танјуг
објављено: 03.02.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...