Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Због снега ванредно стање у Србији?

Ледена смрт 218 Европљана. – Владине мере за очување електроенергетског система. – У 26 општина ванредна ситуација. – Ђаци не морају у школу
Београд: И поред непрекидног рада бројних екипа путара многе улице су непроходне Фото Танјуг
Ванредна ситуација на територији целе Србије, или на делу територије, можда ће бити проглашена због јаких снежних падавина, каже за „Политику” Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије. Та одлука биће донета до сутра, и то ће бити прилика за прво заседање Републичког штаба за ванредне ситуације због хитних потреба. Наиме ово тело, основано у складу са новим законским решењима за ову проблематику, до сада је заседало два пута у редовним условима. Командант штаба је министар унутрашњих послова Ивица Дачић, а заменик Предраг Марић.
– У сталном сам контакту са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем, ситуација на терену је веома тешка и мења се из часа у час, зато је могуће да ћемо врло брзо донети одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији републике – објашњава Марић.
У 26 општина у Србији јуче је владала ванредна ситуација због временских непогода. Најтеже је у општинама у којима снег пада практично од Божића, каже Марић, као што су Сјеница, Црна Трава, Сурдулица, Пријепоље, Нова Варош... Само на југу Србије последњих недеља као помоћ становништву одсеченом од света ангажовано је више од 1.500 ватрогасаца и спасилаца.
Влада Србије јуче је донела одлуку о издвајању 69,2 милиона динара за отклањање последица елементарних непогода у 15 најугроженијих општина. Такође, одлучила је да бесповратно упути 332.500 литара дизел-горива Д-2, 7.000 литара безоловног бензина и 5.000 килограма уља за ложење у 29 најугроженијих општина и градове Краљево и Нови Пазар за механизацију којом се чисте завејани путеви.
– Ово гориво преузимаће саме локалне самоуправе тако што ће слати цистерне у рафинерије – објашњава Марић.
Он инсистира на термину „ванредна ситуација” а не „ванредно стање”, јер се први термин у складу са законом користи за елементарне непогоде и несреће већих размера, а други за друштвена превирања која угрожавају поредак.
Д. Ивановић
-----------------------------------------
Због снега 17.000 ђака није било на настави
БЕОГРАД – Готово 17.000 ђака основних и средњих школа данас није било на настави због снежног невремена које је захватило Србију, што је за 10.000 више него јуче.
Како је Танјугу рекао министар просвете Жарко Обрадовић, 71 школа не ради и 65 одељења других матичних школа.
Обрадовић је рекао да је начелницима школских управа послао упутство да реагују код челника локалних самоуправа и предложе прекид наставе тамо где нема услова за рад.
„Пратићемо ситуацију и ако се време и даље буде погоршавало, а локалне самоуправе не предузму одговарајуће мере, онда ћу сам донети одлуку да се обустави рад у школама, пошто је безбедност деце најважнија”, истакао је Обрадовић.
Према јучерашњим подацима из Мнистарства просвете, у школу није ишло 7.000 ђака, а Град Београд данас је донео одлуку да ђаци у поподневној смени не иду у школу, због снежног невремена.
Влада препоручила превентивне мере у снабдевању енергентима
БЕОГРАД – Влада Србије данас је препоручила превентивне мере за отклањање проблема у снабдевању енергијом и енергентима и омогућавању рада енергетског система у земљи у условима екстремно ниских температура.
Како је наведено у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима, Влада је наложила Министарству просвете и науке да размотри могућност да се обустави или ограничи рад установа у области предшколског, основног, средњег и високог образовања, ученичког и студентског стандарда.
Индустријским потрошачима енергије и енергената препоручено је да у складу са техничким могућностима сведу потрошњу на технолошки минимум, а другим потрошачима да максимално рационализују потрошњу енергије и енергената.
Надлежним органима јединице локалне самоуправе, града, односно града Београда, Вада Србије препоручила је да у складу са својим надлежностима смање употребу електричне енергије за јавну расвету, паное и светлеће рекламе.
Такође, Влада Србије препоручује енергетским субјектима да обавесте све купце о неопходној рационализацији потрошње енергије и енергената, наведено је у саопштењу.
Мркоњић: Путари имају довољно соли и механизације
БЕОГРАД – Путарска предузећа ангажована на чишћењу снега имају довољно соли, механизације и радника, изјавио је данас Танјугу министар за инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић.
Министар је изразио очекивање да ће путари успети до вечерас да успоставе саобраћај и очисте снег са критичних деоница у земљи и навео да су све путарске екипе на терену.
Он је рекао да путарима у чишћењу снега помаже и грађевинска оператива.
„Има довољно соли и механизације и људства. Све екипе предузећа за путеве које су биле ангажоване на изградњи аутопута на коридорима 10 и 11 сада чисте снег, што ће наредних неколико дана бити приоритет”, истакао је Мркоњић.
Он је казао да су путарска предузећа задужена за чишћење снега била спремна за овако велике количине снежних падавина и да сада раде „пуном паром”.
„Као и обично изненадио нас снег у фебруару, да ли је могуће да је пао снег, е па, пао је, на сву срећу путари су то знали па су били спремни”, додао је Мркоњић.

Краљево (фото Танјуг)
Војници чисте снег и пробијају сметове
БЕОГРАД – Припадници Војске Србије и данас су наставили да помажу гарђанима чистећи снег са улица и пробијајући сметове у планинским подручјима а с тим активностима наставиће и током викенда.
У Београду, гардисти Војске Србије и припадници Команде за обуку помажу у рашчишћавању снега на више улица као и на простору око Војномедицинске академије.
Припадници Треће бригада Копнене војске укључили су се у чишћење снега у Нишу са три инжињеријске машине док су у Прокупљу, припадници 310. инжињеријског батаљона са инжињеријском машином, ангажовани су на правца од Белог Камена према Житном потоку и селу Дубову.
У току сутрашњег дана још две инжињеријске машине Треће бригаде које су погодне за рад у градским условима биће упућене у општине Куршумлија и Блаце.
Већ четири дана припадници Треће бригаде чисте снег са некатегорисаних путева ка завејаним селима и засеоцима у општини Бабушница и до сада је очишћено око девет километара ка засеоцима Камбелевци и Нашушковица.
Припадници ове бригаде раније су се ангажовали на чишћењу снега у општини Црна Трава, где су очистили око 37 километара саобраћајница
Припадници Центра за обуку Копнене војске из Пожаревца од 28. јануара ангажовани су на чишћењу снежних наноса са путева у општини Ивањица.
Два дозера, један у селу Кушићи, а други у селу Братљево очистила су око 30 километара пута, саопштено је из Војске Србије
Припадници ове јединице чисте снег око Градске болнице „Воја Дулић” у Пожаревцу, објављено је на сајту Војске Србије.

Ниш (фото Танјуг)

Лозница (фото Танјуг)
---------------------------------------------------------------
Стални контакт са школама због невремена
БЕОГРАД – Министарство просвете и науке наложило је данас начелницима школских управа да, због снежних неприлика, непрекидно буду у контакту са школама и да штабовима за ванредне ситуације локалних самоуправа предложе прекид наставе, уколико не постоје услови за рад или је угрожена безбедност ученика.
Школске управе, такође, морају да прибављају информације о грејању, превозу, снабдевању електричном енергијом и другим евентуалним проблемима, карактеристичним за овакве ситуације, саопштено је из министарства.
Начелници школских управа имају обавезу да редовно извештавају министарство о могућностима за несметан рад образовно-васпитних установа, наведено је у саопштењу.
Град Београд је нешто раније донео одлуку да основне и средње школе не раде у поподневној смени, због временских неприлика.
---------------------------------------------------------------
Проглашена ванредна ситуација у Горњем Милановцу
ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – Штаб за ванредне ситуације у Горњем Милановцу данас је прогласио ванредно стање у рудничко-таковском крају, јер су најновије снежне падавине и ниске температуре додатно отежале стање на путевима.
Анагажована је сва расположива механизација на рашчишћавању снега, а посебно је тешко на путним правцима према Дивчибарама, Рајцу, Сувобору и Руднику.
Све општинске јавне службе су у стању приправности.
Упућен је апел болесним и старијим особама, као и трудницама у сеоском подручју, да се привремено преселе код пријатеља и родбине у Горњи Милановац и да тамо остану до стабилизације временских прилика.
---------------------------------------------------------------
Евакуисано седам болесника из планинских села
НОВА ВАРОШ – У последња два дана ватрогасно-спасилачке екипе појачане медицинским особљем евакуисале су седам тешких болесника из планинских села испод Јавора и Муртенице, рекао је данас Радивоје Бујишић, начелник Штаба за ванредне ситуације у Новој Вароши.
„Углавном се ради о изнемоглим и старим особама, а њихов транспорт је делимично обављан уз помоћ носила јер су путеви према тим селима и даље завејани. Нови снег нам додатно компликује ситуацију јер смо у невољама са оштром зимом практично од почетка ове године”, рекао је Бујишић за агенцију Бета.
„Нови снег је праћен јаким ветром и тамо где смо прочистили путеве морамо да се враћамо јер су они поново затрпани. Теренско возило којим допремамо гориво за грађевинске машине није успело да се данас пробије до одредишта”, рекао је он.
У Новој Вароши је ванредна ситуација проглашена још 11. јануара а у самом граду снег је виши од једног метра.
---------------------------------------------------------------
Не ради школа у Мравињцима код Ваљева
ВАЉЕВО – Осморазредна школа у Мравињицима на планини Повлен не ради већ десет дана, изјавио је данас члан Савета Месне заједнице Драган Тимотијевић.
Он је Вујић телевизији казао да постоји и проблем несташице хране за стоку, која не може да се набавља због завејаних путева, а неколико мештана из тог дела ваљевског краја, који иду на дијализу „остало је завејано у Ваљеву и не враћају се кући”.
Градски штаб за ванредне ситуације у сталном је заседању и данас је закључио да „не постоје разлози за проглашавање ванредног стања”, а та одлука биће сутра преиспитана.
Механизација фирме „Инграп омни” упућена је ка Мравињцима и Повлену како би се очистили заселачки путеви, а према форографијама објављеним на локалним порталима и друштвеној мрежи Фејсбук, најважнији пут у том делу ваљевског краја, Лесковице-Повленска коса, због висине сметова, личи на тунел.
Како је саопштила Градска управа Ваљева, оба путна правца до Дивчибара, преко Каоне и Богдановића брда, уредно се чисте и „за сада су проходни за саобраћај”.
Штаб је надлежним градским службама наложио да се припреме пакети са храном уколико за викенд буде позива угрожених грађана, те да све службе буду приправне.
---------------------------------------------------------------
Нафта за сеоско становништво укључено у чишћење снега
КРАЉЕВО – Становницима завејаних крајева на подручју Краљева, који су се укључили у цишћење снега, подељено је 3.000 литара нафте како би им се помогло, изјавио је данас градоначелник Краљева Љубиша Симовић.
На конференцији за новинаре Штаба за ванредне ситуације Краљева, саопштено је да је нафта подељена месним заједницама Гокчаница, Баре, Студеница, Савово, Мланча, Лазац, Поповићи, Каменица, Роћевићи и Дечјем одмаралисту Гоч.
„До сада смо у ходу поделили око 3.000 литара нафте и повећаћемо ову количину не само овим месним заједницама већ ће је добити и друга села чије се екипе укључе у расчишћавање путева, како бисмо могли да их чистимо у континуитету”, казао је Симовић.
На територији Краљева непрестано ради 10 екипа јавних предуезћа на уклањању снега са саобраћајница и локалних путева.
Агенције
објављено: 03.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...