Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ванредна ситуација у целој земљи

Девет особа изгубило живот а за једном се и трага. – Више од 70.000 људи завејано и одсечено од комуникација. – На располагању 14.000 припадника Војске Србије. – Школе неће радити до 10. фебруара
Краљево: Човек чисти снег у једном од завејаних села у краљевачком крају Фото Танјуг
Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију у целој земљи, потврдио је Фонету шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима Миливоје Михајловић.
Републички штаб за ванредне ситуације почео је од тог тренутка да координира све активности на отклањању последица невремена. Влада је одлуку донела на предлог овог штаба, који јена јучерашњем састанку једногласно закључиода у Србији треба прогласити ванредну ситуацију.
Седници Републичког штаба за ванредне ситуације, којом је председавао министар унутрашњих послова и заменик премијера Ивица Дачић, присуствовали су и министри одбране, здравља, просвете, рада и инфраструктуре, Драган Шутановац, Зоран Станковић, Жарко Обрадовић, Расим Љајић, Милан Марковић и Милутин Мркоњић, затим начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, државни секретар у Министарству финансија Душан Никезић, директор полиције Милорад Вељовић, као и други чланови Штаба, јавио је Фонет.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, у чијем је кабинету Републички штаб за ванредне ситуације заседао, изјавио је да ћепредложити Влади Србије проглашење ванредне ситуације на територији целе Србије, због великих хладноћа и снежних падавина.
Према Дачићевим речима, оваква одлука је донета зато што је у 37 општина већ проглашена ванредна ситуација, око 70.000 људи је због снега одсечено од света, девет особа је у досадашњем невремену умрло, а спасено је 160 лица.
„Није ово први пут да је пао снег у Србији, али је први пут да се државни органи заједнички ангажују и омогуће људима да наставе свој свакодневни живот и у оваквим условима, а не да чекају да се снег отопи”, рекао је Дачић, уз нагласак да ће ситуација бити праћена и наредних дана и да ће састанци Штаба бити одржавани.
Начелник Штаба за ванредне ситуације Предраг Марић изнео јепроцену да ће ванредна ситуација трајати од седам од десет дана и указао да би одлагање одлуке о проглашењу ванредне ситуације коштало, пренео је Фонет. Трошкови за акције које ће уследити током седам до десет дана, требало би да буду око 85 милиона динара. Тим новцем би, према Марићевим речима, били обезбеђени ангажовање механизације, набавка горива и дневнице за људе који ће рашчишћавати путеве.
Активирање механизације олакшаће чињеница штоСектор за ванредне ситуације МУП-а поседује списак целокупне механизације расположиве у приватним и државнимслужбама. Министар просвете Жарко Обрадовић поновио је на овом састанку препоруку свим локалним самоуправама да школе не раде од 6. до 10. фебруара.„У школе неће ићи 90.000 ђака, 120.000 запослених, а уколико укључимо и студенте тај број ће бити далеко већи”, рекао је Обрадовић, подсетивши да је препоруку издао још у петак и да ју је већина општина прихватила, пренео је Танјуг.
Министар је поново препоручио и факултетима да одложе испите, а уколико то није могуће да их групишу у једном дану.
„Школе ће донети план надокнаде наставе. У томе већ имамо искуство”, рекао је Обрадовић.
Министар инфраструктуре и енергетике Милутин Мркоњић рекао је да су аутопутеви, магистрални и регионални путеви проходни, да функционише железнички саобраћај, али да су локални путеви нерашчишћени.
Енергетска ситуација је стабилна, али може се средити и увоз струје ако буде потребно, рекао је Мркоњић и истакао да је сада ситуација задовољавајућа.
Министар одбране Драган Шутановац указао је да постоје различите реакције локалних штабова који ову ситуацију користе у политичке сврхе.
„То треба прекинути”, рекао је Шутановац, „јер се догађало да локални штабови нису били ни спремни и војска дође до некога кроз снег, а тај не жели да напусти своју кућу”, пренео је Фонет.
Шутановац је позвао грађане да испуне своју законску обавезу и почисте снег испред својих кућа, зграда, локала.
Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да ће на располагању бити око 14.000 припадника Војске Србије и механизација, који могу да рашчишћавају снег на локалним и регионалним путевима, као и да учествују у акцијама евакуације и пружања помоћи угроженима.
------------------------------------------------------------------
Температура ће пасти на минус 25 степени
Учествујући у јучерашњој расправи, директор Републичког хидрометеоролошког завода Милан Дацић најавио је да се у наредна два дана могу очекивати нове снежне падавине, што ће значити од 15 до 30 центиметара новог снега, а на локалу и до пола метра. Процена је да ће у Београду пасти до 20 центиметара новог снега, рекао је Дацић и упозорио да се наредне недеље очекују јутарње температуре од минус 25 до минус 15 степени Целзијуса, у Београду од минус 20 до минус 15 степени.У току дана оне ће се кретати од минус 14 до минус девет степени.
Сл. К.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες