Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Смањени банкарски профити, компанијама прете банкроти

(фото Ројтерс)
БЕОГРАД – Дужничка криза у Европи снизила је поверење клијената највећих банака у њихову сигурност, што је озбиљно погодило профит банкарског сектора.
Тако је, на пример, швајцарски банкарски гигант УБС обелоданио пад зараде од 76 одсто, која је два пута мања него што су прогнозирали аналитичари које је анкетирала агенција Блумберг.
Пад профита могао би да буде резултат намере руководства банке да повеће капитал и побољша квалитет активе како би се уклопила у прописе „Басел III. Тренутно УБС распродаје ризичну али високопрофитабилну активу.
У тешком положају нашле су се европске компаније, којима би банке могле да помогну, да нису постале превише пробирљиве у избору клијената.
Према писању „Њујорк Тајмса”, нова банкротства очекују се и у европском корпоративном сектору, уз процену да ће број европских компанија са дуговима већим од активе ове године да се повећа за 12 процената, с тим што две трећине очекује банкрот.
Своје филијале у Европи затварају и велике транснационалне компаније.
Европска централна банка (ЕЦБ) је у децембру европским банкама поделила безмало пола милијарде евра, а у замену неформално затражила да купују обвезнице презадужених земаља зоне евра. Захваљујући томе приноси обвезница Ирске, Шпаније и Италије су опадали, тако да су Европљани више пута успешно емитовали нове обвезнице.
Танјуг
објављено: 08.02.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου