Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Χειμώνας-φονιάς στα Βαλκάνια


Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες χιλιάδες αποκλεισμένοι
Δέκα νέοι θάνατοι από την κακοκαιρία καταγράφηκαν στα Βαλκάνια, μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 47.

Τρεις άνθρωποι πέθαναν στη Σερβία και επτά στο Κόσοβο, ενώ περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους εξαιτίας του χιονιού.

Στο νότιο Κόσοβο μία χιονοστιβάδα καταπλάκωσε έντεκα ανθρώπους, οι επτά από τους οποίους βρέθηκαν νεκροί, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να εντοπίσουν ένα κορίτσι 5 ετών ζωντανό, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους τρεις αγνοούμενους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα χιόνια, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Συνολικά 47 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα Βαλκάνια: 19 στη Σερβία, 11 στη Βοσνία, 7 στο Κόσοβο, 4 στο Μαυροβούνιο, 3 στην Κροατία, 2 στην ΠΓΔΜ και ένας στην Αλβανία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Χθες συνεχίστηκαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη την περιοχή, ενώ η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε μία σειρά μέτρων για την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Σερβία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν έπειτα από προσπάθειες ημερών να ανοίξουν τους δρόμους και να απεγκλωβίσουν 20.000 ανθρώπους, όμως 50.000 ακόμη παραμένουν αποκλεισμένοι.

Στο Μαυροβούνιο 60.000 άνθρωποι, το 10% του πληθυσμού, είναι αποκλεισμένοι από την κακοκαιρία σε χωριά στα βόρεια της χώρας.

Οι νέες χιονοπτώσεις προκάλεσαν ακόμη περισσότερα προβλήματα στη χώρα, με τις συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα να έχουν παραλύσει εξαιτίας του χιονιού που φτάνει τα 50 εκατοστά ύψος, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο.

Τέλος, η κυκλοφορία των πλοίων στο Δούναβη έχει διακοπεί καθώς πάγος καλύπτει την επιφάνεια του ποταμού στην Αυστρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες