Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Dopremljena pomoć mornarima okovanim ledom

13.02.2012 18:45

SMEDEREVO - U Smederevu je danas uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na srpskom i ukrajinskom brodu na ledom okovanom Dunavu.

Dvojici mornara Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) na ledom okovanom brodu, usidrenom oko 300 metara od smederevske obale, danas su helikopterom dostavljeni hrana i druge neophodne stvari. Jedanaestorici članova posade ukrajinskog broda "amenec Podolski" akete konzervirane hrane, ukupno 50 kilograma, dostavio je Crveni krst Srbije.

"Danas su koordinisanom akcijom Štaba za vanredne situacije, Helikopterske jedinice MUP-a, JRB-a i Crvenog krsta Srbije, uspešno dostavljeni hrana i druge potrepštine mornarima koji su na brodovima okovani ledom", izjavio je Tanjugu u Smederevu načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Nenad Jocić.

Okružni štab za vanredne situacije obavestio je juče Republički štab da je neophodna dostava hrane mornarima, čiji su brodovi okovani ledom na Dunavu kod Smedereva. U izveštaju je navedeno da je ukupno 13 mornara odsečeno od obale.

"Na plovnim objektima usidrenim na Dunavu kod Smedereva, na oko 300 metara od obale, zarobljena su dva mornara kojima je potrebna hrana", navedeno je tada u vanrednom izveštaju Okružnog štaba za vanredne situacije i dodato da se na ukrajinskom guraču "Kamenec Podolski", 200 metara od obale, ispod nove luke, na 1.111 kilometru, nalazi 11 članova posade.

Hranu imaju za naredna četiri dana i njima je potrebno obezbediti dotur hrane. Šef Lučke kapetanije Smederevo Hranislav Mirković rekao je ranije Tanjugu da su 52 plovila okovana ledom na Dunavu kod Smedereva i Grocke.
"Među njima su i dva tank šlepa sa oko 1.000 tona mazuta i šlep sa otprilike istom količinom primarnog benzina. Nizvodno od njih usidrene su i dve bugarske barže sa veštačkim đubrivom", rekao je Mirković i izrazio zabrinutost da, prilikom otapanja leda, može doći do oštećenja brodova i izlivanja opasnog tereta u Dunav.

Predsednik Sindikata u JRB-u Ilija Ivošević je u izjavi Tanjugu izrazio uverenje da do ekološkog incidenta i izlivanja opasnih materija u Dunav ne može da dođe.
"Objekti su čelični, a led je led. Nikad se čelik nije sekao ledom, pa valjda neće ni ovoga puta", kazao je on.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου