Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Drugi dan generalnog štrajka u Grčkoj


ATINA - Više hiljada ljudi protestovalo je danas u Grčkoj, drugog dana generalnog štrajka, zbog mera štednje koje je odobrila vlada, a o kojima sutra treba da glasa parlament.

Proteste u Atini, gde se na centralnom trgu Sintagma okupilo oko 3.500 ljudi, i u Solunu, gde je demonstriralo oko 4.000 Grka, obezbeđivale su jake policijske snage, ali su skupovi protekli mirno, samo uz manje čarke, javila je agencija Frans pres.

Novi generalni štrajk u Grčkoj organizovala su dva vodeća sindikata - ADEDY i GSEE, koji imaju oko dva miliona članova u javnom i privatnom sektoru, posle dogovora koalicionih partija o novom smanjenju plata i penzija i otpuštanju radnika i službenika.

Relativno mali broj učesnika današnjeg protesta rezultat je štrajka koji je potpuno obustavio javni prevoz u prestonici, ali se očekuje da će se demonstranti okupiti u većem broju sutra, kada će se o nepopularnim merama štednje izjašnajvati parlament.

Grčka vlada je kasno sinoć odobrila mere štednje koje je predložila delegacija "trojke" - MMF, EU i Evropska centralna banka, kako bi zauzvrat dobila 130 milijardi evra novog zajma da država ne bi bankrotirala, jer već u martu ne bi mogla da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Novim paketom mera je, između ostalog, predviđeno smanjenje plata u privatnom sektoru, kao i otpuštanje 150.000 radnika zaposlenih u javnom sektoru.

U Grčkoj je bez posla trenutno preko 20 odsto radno sposobnog stanovništva.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου