Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

DRŽITE SE, ČEKA NAS JOŠ 10 LEDENIH DANA!

Sibirski talas zahvatio Srbiju, danas najhladniji dan od početka zime

(5) Send to friend Print Četvrtak, 9. Februar, 2012.| Autor: E.P.K.

Rekordnih minus 32 izmereno na Pešteru, a slede Sremska Mitrovica i Sjenica sa minus 28. Samo za stepen toplije bilo je u Novom Sadu, Zrenjaninu, Smederevu... U Beogradu izmereno minus 15, a "najtoplije" bilo u Vranju sa minus 14


BEOGRAD - U Srbiji je danas zabeležen ubedljivo najhladniji dan otkad je ledeni talas zahvatio čitavu zemlju, nezapamćena hladnoća dosad je odnela 13 života.

Na Pešteru je jutros izmereno čak minus 32, a u Smederevskoj Palanci ledenih minus 28 stepeni. U Beogradu je bilo minus 15, u Novom Sadu minus 27, a u Nišu minus 18. Minus 27 izmereno je i u Smederevu i Banatskom Karlovcu, stepen niže u Sremskoj Mitrovici i Sjenici, a minus 25 izmereno je u Zaječaru i Somboru. Na Meteorološkoj stanici u Zrenjaninu rano jutros je zabeleženo minus 27,4 stepena Celzijusa, što je rekordno niska temperatura još od 1963. godine.

"Najtoplije" minus 14, bilo je u Vranju! Snega najviše ima na Kopaoniku i Crnom vrhu, a nove padavine u celoj zemlji najavljene su za vikend. Meteorolozi najavljuju da će ovako ledeno vreme u Srbiji potrajati još desetak dana.

Izuzetna hladnoća i veliki sneg koji je napadao, širom Srbije dosad je odneo 13 života osoba koje su umrle od smrzavanja. U proteklom periodu spaseno je 190 ljudi. Spasavanja su svakodnevna i svakoga dana ih je sve više, a na teritoriji Brusa u sredu je spasena beba od samo 20 dana.

U 38 opština proglašena je vanredna situacija, a helikopterima se svakodnevno doprema hrana ugroženom stanovništvu. Posle proglašenja vanredne situacije u nedelju uveče, čitava Srbija i sva raspoloživa mehanizacija učestvuju u čišćenju snega. Najviše napora ulažu komunalne službe, vojska, vatrogasci, policija, gorska služba, ali i brojni zdravstveni radnici koji učestvuju u pružanju prve pomoći i spasavanju najugroženijih. Dosad je na uklanjanju snega angažovano 88 mašina, a najnesebičniji doprinos dala je Vojska Srbije sa 53 mašine i brojnim ljudstvom.
Sve opštine u Srbiji u sredu su dobile naftu iz robnih rezervi i novčanu pomoć prethodno uplaćenu na njihove račune.   
Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, najavio je da će danas ekipe Vojske Srbije izneti predlog za rešavanje problema leda na Ibru i da će biti i razgovora sa Direkcijom za vode o situaciji na Dunavu i ostalim rekama u Srbiji. U toku su procene stručnjaka Vojske Srbije o mogućnostima za razbijanje ledenih čepova, a treba da bude odlučeno i da li će se koristi eksploziv ili građevinske mašine.

Marić je naglasio da se na Dunavu uveliko preduzimaju mere - s rumunske strane jedan ledolomac je u pripravnosti, a na Đerdapu već radi jedan naš. On je dodao i da se razmatra i angažovanje domaćih ledolomaca u privatnom vlasništvu.

Na Tisi, Begeju, Tamišu i drugim vodotocima na snazi je redovno stanje odbrane od poplava, magistralni, regionalni i lokalni putevi su očišćeni, pa se saobraćaj odvija otežano i oprezno, što potvrđuje i manji broj nezgoda nego u redovnim prilikama u ovo doba godine.

Kada je reč o Beogradu, JP "Ada Ciganlija" postavilo je table sa upozorenjem da je strogo zabranjen svaki prelazak preko zaleđenog Savskog jezera. Radnicima beogradske Gradske čistoće na raspolaganju je 150 vojnika Vojske Srbije koji pomažu u čišćenju snega. U glavnom gradu u toku je akcija uklanjanja ledenica.

Velike hladnoće i snežne padavine negativno su se odrazile na ostvarivanje planova proizvodnje u Rudarskom basenu "Kolubara", objavljeno je na sajtu tog rudarskog basena. Na površinskim kopovima za prvih sedam dana februara, od planiranih 620.374 iskopano je 429.488 tona lignita ili 69,23 odsto.
Novosađani bez grejanja

Na rekordnih minus 27 delovi Novog Sada jutros su ostali bez grejanja zbog kvara na toplovodu.  Novosađanima je rečeno da grejanje stiže oko podneva.
Ledeni dani u Evropi do kraja februara
9 preporuka dr Nade Macure za debeli minus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...