Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Erste Group: Opasnost od klizanja dinara preko 110 za evro


Analitičari Erste Grupe ocenili da da fiskalni ciljevi Srbije za ovu godinu ugroženi zbog stopiranog aranžmana sa MMF i predstojećih parlamentarnih izbora.
novac-dinar2
Kako se navodi u Specijalnom izveštaju o makroperspektivi Srbije, odlaganje pregovora sa MMF pojačava neizvesnost i stvara prostor za fiskalno popuštanje i povećanje budžetskog deficita preko pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Da bi ciljni deficit za 2012. godinu od 4,25 odsto BDP i dalje bio ostvarljiv, fiskalna politika bi morala da se više usredsredi na rashodnu stranu, ali je verovatno da će doći do izvesnog popuštanja s obzirom na ishod pregovora sa MMF.

Dinar nestabilno

"Što se tiče deviznog kursa naše predviđanje ostaje koridor od 105 do 110 dinara (za evro), koje vidimo kao prihvatljivo i za NBS", navodi se u analizi. Kako se dodaje, odlaganje pregovora sa MMF i najnoviji pritisci na slabljenje dinara predstavljaju opasnost za "klizanje preko nivoa od 110 dinara (za evro).

Najnovija nestabilnost dinara sugeriše potrebu za opreznijim pristupom Narodne banke Srbije, uprkos povoljnoj perspektivi inflacije.

Bez rasta BDP-a

"Očekuje se da će javni dug Srbije krenuti preko praga od 45 odsto BDP-a, koji je utvrđen odredbama o fiskalnoj odgovornosti", navodi se u analizi austrijske finansijske grupacije koja posluje i u Srbiji.

U izveštaju se prognozira da Srbija u ovoj godini neće imati rast BDP-a, a da bi u 2013. mogala imati rast od dva odsto.

Precizira se da su zbog zamrzavanja sporazuma sa MMF manje mogućnosti za finansiranje javnog duga, uz napomenu da bi pristup tržištu evroobveznica mogao da bude ograničeniji, posebno ukoliko se poboljšaju tržišni uslovi.

Zbog predstojećih izbora, prema izveštaju, povećani su i politički rizici za fiskalne ciljeve zbog mogućeg dužeg perioda za formiranje vlade.

Prama analitičarima Erste Grupe, u 2012. godini ekonomski rast Srbije će usporiti zbog pogoršanja dinamike rasta u EU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου