Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Evro na dvomesečnom minimumu zbog vesti o Grčkoj


Evro je u sredu na međunarodnim tržištima valuta oslabio jer su se pregovori o Grčkoj odloženi do ponedeljka.
novac-evro-12
Evro je prema dolaru oslabio 0,3 posto i na 1,3085 dolara, nakon što se nakratko spustio na 1,30668 dolara, najniži nivo od 6. februara.

Nove vesti iz Grčke spustile su evro sa gotovo najvišeg nivoa u poslednja dva meseca od 103,49 jena. Potom se evrom trgovalo po 103,49 jena, u minusu na dnevnom nivou od 0,4 posto.

Dolar je skliznuo prema jenu 0,1 posto, na 78,39 jena.

Zvaničnici evrozone izjavili su da se razmatra predlog o odlaganju celog ili dela paketa pomoći za Grčku do početka izbora u aprilu.

"Stalno nadmetanje između kreditora, zvaničnika evrozone i Grčke pritiska evro", kazao je Mark McCormick, valutni strateg u Brown Brothers Harrimanu u New Yorku. Dodao je da bi planirano odlaganje grčkog paketa pomoći posle izbora mogla biti problematična s obzirom da Atini u martu stiže na naplatu golemi iznos dugova po obveznicama.

"EU će možda morati da omogući Grčkoj zajam za premošćivanje teškoća kako bi izbegla bankrot", kazao je McCormick.

Najnovije vesti iz Grčke potisle su u drugi plan vesti iz Kine o nastavku ulaganja u dug zemalja članica evrozone i pismeno obećanje čelnika grčke konzervativne stranke Antonisa Samarasa da će oštre mere štednje biti sprovedene u delo.

Od značajnijih ekonomskih pokazatelja iz EU izdvaja se najnovija procena evropskog statističkog ureda Evrostata o padu BDP-a u zadnjem tromesečju u evrozoni i EU za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromesečje. To je ojačalo zabrinutost da bi evrozona mogla da sklizne u recesiju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...