Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Evro ojačao zbog očekivanja skorog dogovora Grčke sa kreditorima

 

Na međunarodnim tržištima deviza, evro je ojačao prema dolaru zbog očekivanja da će Grčka uskoro postići dogovor sa svojim kreditorima.
forex1
Jedinstvena evropska valuta, na putu da zabeleži najbolje mesečne performanse od oktobra, ojačala je prema dolaru za 0,4 posto, na 1,3184 dolara. Nakratko je ranije dostigla 1,3213 dolara, blizu najvišeg nivoa u šest sedmica od 1,3235 dolara, na koji se popela prošle sedmice.

Evro je oslabio prema švajcarskom franku za 0,1 posto, na 1,2042 franka.

Dolar je izgubio na vrednosti prema jenu, zabeleživši nakratko najniži nivo u tri meseca od 76,175 jena, da bi se potom oporavio na 76,36 jena. Time je sada u blagom plusu na dnevnom nivou, od 0,1 posto.

Evru su podršku pružile izjave grčkog premijera Lucasa Papademosa o značajnom napretku u pregovorima s kreditorima u privatnom sektoru o restrukturiranju grčkog državnog duga. Cilj tih razgovora je da se postigne konačan sporazum do kraja ove sedmice. Dobici evra ipak bi mogli da budu ograničeni zbog jačanja zabrinutosti da bi Portugal mogao kao Grčka da restrukturira svoje dugove.

"Sklonost riziku trenutno raste, no ne verujemo da će potrajati. Tržišta u kratkom roku očekuju sporazum Grčke s kreditorima u privatnom sektoru i to sada ima veći uticaj od Portugala", kazao je Derek Halpenny, čelnik globalne valutne analize u Bank of Tokyo-Mitsubishi.

Pored američke centralne banke Fed koja nije isključila mogućnost daljih mera kvantitativnog popuštanja monetarne politike, ojačala su i očekivanja da bi Evropska centralna banka krajem februara u drugom krugu ponude trogodišnjih zajmova bankama mogla da omogući veliku injekciju likvidnosti. Po procenama trgovaca iz Reutersove ankete iznos ponuđenih zajmova mogao bi dostići 325 milijardi evra.

Analitičari kažu da bi sporazum Grčke s kreditorima mogao kratkoročno da poboljša raspoloženje spram evra, ali upozoravaju na pesimizam ulagača u srednjeročnoj perspektivi zbog rizika širenja krize na veće ekonomije evrozone.

Dolar je nastavio da ređa gubitke prema jenu, nakratko se spustivši i na najniži nivo u tri meseca, zbog pritisaka kojim je izložen od prošle sedmice nakon što je američki Fed najavio da će kamatne stope zadržati na rekordno niskim nivoima barem do druge polovine 2014. godine.

Japanski ministar finansija Jun Azumi u takvim okolnostima zapretio je odlučnim merama u cilju suzbijanja promenjivosti i spekulativnih kretanja na tržištima valuta a radi sprečavanja daljeg uzleta japanske valute.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου