Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Evro slabi zbog otezanja grčkih pregovora


Evro je oslabio u ponedeljak na međunarodnim tržištima jer grčki koalicioni partneri nisu uspeli da postignu dogovor o uslovima novog paketa pomoći, zbog čega rizik haotičnog stečaja i dalje preti Grčkoj, a i drugim članicama evrozone, poput Portugala.
evro
Evro je oslabio prema dolaru 0,5 posto, na 1,3073 dolara, što znači da je nadoknadio deo gubitaka budući da se ranije spustio na 1,3030 dolara. Prema jenu je oslabio 0,6 posto, skliznuvši na 100,01 jena. Na manjem gubitku bio je i prema švajcarskom franku, u visini 0,1 posto, i njime se trgovalo po 1,2065 franaka, nedaleko od granice koju je utvrdila švajcarska centralna banka, od 1,20 franaka za evro.

Dolar je ojačao prema jenu, na 76,56 jena, a nakratko se popeo i na čak 76,809 jena, najviši nivo u više od sedam dana, poduprt prošlonedeljnom objavom ohrabrujućih podataka s američkog tržišta rada.

Evro je pod pritiskom grčkih pregovora koji nikako da završe. Portparol Evropske komisije kazao je da je Grčka već probila krajnji rok za završetak pregovora o drugom finansijskom paketu evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da Atina hitno mora da usvoji odgovarajuće odluke.

Grčki koalicioni partneri moraju da se dogovore o bolnim uslovima novog paketa pomoći, vrednog 130 milijardi evra, pre sledećeg sastanka ministara finansija evrozone. Izostanak dogovora ostavlja otvorenu mogućnost haotičnog grčkog stečaja kada Atini u martu na naplatu stigne golemi iznos duga po obveznicama.

"Postoji mali rizik da bi sve moglo da propadne pre marta. Mislim da haotičan bankrot uopšte nije uzet u obzir. U prošle dve do tri sedmice, s obzirom na dobru potražnju za rizičnim ulaganjima, prevladavala je ocena da je čaša na pola puna i pretpostavljalo se da će pregovori proći glatko", kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u banci ING.

Zasad očigledno među Grcima postoji određen otpor i ciljevi koje predlaže 'trojka' bi mogli naići na otpor zbog pojačanih zabrinutosti da bi Atina mogla da se  usprotiviti daljim merama štednje, kao što su reforma tržišta rada ili smanjenje plata. Ipak, činjenica da se evro drži iznad 1,30 dolara govori da ulagači veruju da bi Atina s 'trojkom' mogla da postigne dogovor u poslednjem momentu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες