Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Forbes: 10 najbogatijih država na svetu


Koristeći podatke Međunarodnog montarnog fonda za 2010. godinu, prema analizama bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći u 182 zemlje, američki magazin Forbes je sastavio listu najbogatijih država sveta.
luksemburg1
Zahvaljujući rastućim cenama nafte i zalihama prirodnog gasa, zemlja presijskog zaliva, Katar, koji ima 1,7 miliona stanovnika, prvi je na listi najbogatijih država sveta. Katar je treći u svetu po količinama rezervi gasa, uz to je uložio ogromna sredstva u infrastrukturu i središte je velikog broja multinacionalnih finansijskih kompanija.

Nakon Katara, čiji je bruto nacionalni dohodak prema paritetu kupovne moći u 2010. godini dostigao 88 hiljada dolara po glavi stanovnika, drugo mesto na listi pripalo je evropskoj državi Luksemburg sa 81.000 dolara. Luksemburg, zemlja od pola milona stanovnika, zahvaljujući zakonima stroge bankarske tajne ima reputaciju finansijskog raja.

Središte tehnologije, proizvodnje i finansija na području tržišta Dalekog istoka, Singapur, sa 56 .700 dolara našao se na trećem mestu.

Slede zemlje čije se bogatstvo zasniva na prirodnim resursima, prvenstveno nafti i gasu. Četvrto i peto mesto dele Bruneji i Norveška sa 48.000 dolara bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika.

Ujedinjeni Arapski Emirati, su na šestom mestu sa 47.500 dolara, dok je Kuvajt na 15. mjestu.

Najsiromašnije tri zemlje koje su se našle na samom dnu liste su afrička država Burundi (400 dolara), Liberija 386 dolara i Demokratska Republika Kongo (312 dolara).

Najbogatije zemlje:

1. Katar
2. Luksemburg
3. Singapur
4. Norveška
5. Bruneji
6. Ujedinjeni Arapski Emirati
7. USA
8. Hong Kong
9. Švajcarska
10.Holandija

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες