Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

"Gorenje" gradi još jednu fabriku u Valjevu


VALJEVO – Slovenačka kompanija "Gorenje" izgradiće još jednu fabriku u Valjevu, u koju će investirati dodatnih 20 miliona evra i zaposliti 400 novih radnika.

Memorandum o izgradnji te fabrike danas su u Valjevu potpisali potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović i član Uprave kompanije "Gorenje Velenje" Branko Apat.

Kalanovićeva je najavila da će država dati podsticaje za taj projekat u vrednosti do 20 odsto od ukupne vrednosti investicije.

Apat je posle potpisivanja memoranduma, istakao da će Valjevo zahvaljujući toj investiciji postati centar "Gorenja" u Evropi za rashladne uređaje - frižidere i zamrzivače.

On je rekao da je planirano da druga fabrika u Valjevu bude izgrađena u narednih godinu i po dana i najavio da će početak radova, na već obezbeđenom zemljištu, zavisiti od brzine kojom će biti rešene sve procedure i izdate neophodne dozvole za taj projekat.

Apat je istakao da se sada u "Gorenju" u Valjevu proizvodi između 400.000 i 500.000 hladnjaka godišnje, a da će izgradnjom druge fabrike biti duplirani postojeći kapaciteti i da će se tada godišnja proizvodnja biti oko milion hladnjaka.

On je podsetio da će nova fabrika u Valjevu biti izgrađena u okviru strategije "Gorenja" za širenje proizvodnjih kapaciteta te kompanije do 2015. godine.

Apat je podsetio da "Gorenje" ima fabriku i u Staroj Pazovi, gde se proizvode bojleri, kao i da se u fabrici u Zaječaru već proizvode veš mašine.

Izgradnjom druge fabrike u Valjevu "Gorenje" će u sve četiri fabrike u Srbiji ukupno zaposliti više od 1.500 radnika, a ukupna ulaganja ove kompanije u Srbiji iznosiće više od 70 miliona evra.

Apat je dodao da će u sledećoj godini biti potpuno završena izgradnja fabrike u Zaječaru, gde je trenutno zaposleno oko 100 ljudi.

Potpisnici memoranduma pozivali su grad Valjevo da se u okviru svojih nadležnosti uključi u taj projekat i oslobodi investitora od plaćanja taksi, kao i da u najkraćem mogućem roku izda sve potrebne dozvole.

Kalanovićeva je rekla novinarima da će izgradnjom druge fabrike "Gorenja" u Valjevu to biti najveća investicija u zapadnoj Srbiji, kao i da će prioritet sledeće vlade biti da taj deo zemlje dobije moderan autoput kako bi se privuklo što više investitora.

Odgovorajaći na pitanja novinara zašto potpisivanju memoranduma nije prisustvovao gradonačelmnik Valjeva, Kalanovićeva je odgovorila da je ona pozvala gradonačelnika, ali da on nije došao kao i da Valjevo može samo da se obraduje što će "Gorenje" u tom gradu zaposliti ukupno 800 radnika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...