Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

GRCI ZAPALILI NEMAČKU ZASTAVU


Više hiljada Grka protestovalo protiv mera štednje u centru Atine. Demonstranti zapalili nemačku zastavu ispred parlamenta.
Više hiljada ljudi pridružilo se u centru Atine protestu koji su organizovali grčki sindikati da bi izrazili nezadovoljsto zbog novih mera štednje koje razmatra grčka vlada.
Nekoliko stotina demonstranata zapalilo je zastavu Nemačke i uz povike „Nacisti napolje“ pokušalo da probije kordon ispred parlamenta, ali ih je policija sprečila upotrebivši suzavac.
Grupu od 200 demonstranata koji su nosili veliku grčku zastavu sa starom grčkom izrekom „ili sa štitom ili na njemu“ što znači „ili pobediti ili poginuti u borbi“, potisnula je policija.
Dok su demonstranti uzvikivali „Lopovi, lopovi“, jedan od okupljenih je izvadio nemačku zastavu i zapalio je. Drugi su izvadili veliku nacističku zastavu koju su pokušali da zapale, ali ih je u tome sprečila policija.
Sukobi su ubrzo prestali, a za sada nema povređenih i niko od učesnika protesta nije uhapšen, preneo je AP.
Prema podacima policije, u protestnom maršu do zgrade parlamenta učestvovalo je oko 10.000 ljudi, dok je u odvojenim demonstracijama bilo oko 10.000 pristalica komunističke partije.
Protesti su još jedna u nizu akcija grčkih sindikata, među kojima je i 24-časovni generalni štrajk, koji su organizovale dva vodeća sindikata.
U peticiji dostavljenoj parlamentu, sindikati su izrazili protivljenje merama štednje i politici koju sprovodi grčka vlada kako bi ispunila zahteve takozvane trojke, MMF-a, Evropske unije i Evropske centralne banke.
Sindikati su sve radnike širom Grčke i Evrope pozvali na jedinstvo i borbu u nastojanju da se „ukinu uznemirujući, katastrofalni projekti evropskih moćnika koji uzrokuju recesiju i promovišu Evropu tržišta i bankara, a ne Evropu građana“, prenela je grčka novinska agencija ANA.
Zbog štrajka rade samo osnovne službe u školama, ministarstvima, bolnicama i bankama, usporen je javni prevoz, obustavljen je železnički saobraćaj i ne rade trajekti.
Privremena vlada premijera Lukasa Papadimosa saopštila je juče da će tokom godine otpustiti 15.000 radnika iz javnog sektora, a EU i MMF zahtevaju i smanjenje minimalne bruto mesečne zarade, koja iznosi 750 evra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....