Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

GRČKA DA PRODA SVOJA OSTRVA TURSKOJ!

GRČKA DA PRODA SVOJA OSTRVA TURSKOJ!

(0) Send to friend Print Nedelja, 19. Februar, 2012.| Autor: Ekipa Kurira

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl predložio prezaduženoj zemlji da svoju imovinu proda državi s kojom je godinama u jako lošim odnosima


BEČ - Jednostavna računica.
Grčka treba da proda svoja ostrva Turskoj kako bi sanirala budžet i izbegla bankrot, predložio je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl. Prodaju ostrva predložili su i nemački zvaničnici još 2010, što je Grčka tada odbila, ali najnoviji predlog o prodaji Turcima mogao bi da razbesni Atinu, koja je u lošim odnosima s Ankarom zbog Kipra.

Lajtl je u intervjuu bečkom nedeljniku Profil objasnio da bi visokozadužena Grčka trebalo da Turskoj proda nenaseljena i daleka ostrva.

- Turska bi bila veoma zainteresovana. Odustajanje od delova sopstvenog suvereniteta bio bi znak zahvalnosti za pomoć - rekao je Lajtl.

On je ukazao da svakim novim paketom pomoći u celoj Evropi raste antigrčko raspoloženje.

Inače, Grčka, koja sada duguje 360 milijardi evra, očekuje da joj EU i MMF odobre drugi paket pomoći za spasavanje u visini od 130 milijardi evra, kao i da joj međunarodni privatni poverioci otpišu oko 100 milijardi kredita koje su dali toj zemlji.

Nemci su još pre dve godine, kada je Grčka počela da pada u dužničko ropstvo, predlagali da proda ili da u zakup neka od svojih 6.000 ostrva, od kojih je 227 nenaseljeno. Nemci tada nisu predlagali Tursku kao kupca jer su smatrali da će time uvrediti Grke. Međutim, u to vreme zainteresovane za kupovinu bile su Kina i Rusija, a naročito se pominjao ruski oligarh Roman Abramovič.

Sukob oko Kipra

Grčka i Turska godinama su u zategnutim odnosima zbog Kipra. Turska je 1974. okupirala severni deo ostrva, gde žive Turci, koji čine 18 odsto ukupne populacije, i taj deo nazvala Turska Republika Severni Kipar. Ona zauzima trećinu ostrva, dok na ostatku žive Grci, koji čine 78 odsto ukupne populacije i imaju državu Republika Kipar, međunarodno priznatu državu i članicu EU. S druge strane, Severni Kipar priznala je samo Turska. Ujedinjene nacije već godinama pokušavaju da reše nesuglasice između dva naroda na ostrvu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες